Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Το φαινόμενο της αύξησης των θαλασσίων υδάτων

Η Αμερικάνικη Ένωση Γεωφυσιολόγων, δημοσίευσε χτες Τετάρτη μια πολυετή επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία αιτιολογείται το πρόβλημα της ανόδου της στάθμης των θαλασσίων υδάτων. Στη μελέτη που συμμετείχε και στέλεχος των εργαστηρίων της αμερικανικής αεροδιαστημικής υπηρεσίας (ΝΑΣΑ)αναφέρεται ότι οι παγετώνες στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, απώλεσαν κατά μέσον όρο 475 γιγατόνους από τη μάζα τους ετησίως στη διάρκεια της μελέτης του φαινομένου, ενώ τα παγόβουνα και οι πάγοι των πόλων έχασαν μόλις 402 γιγατόνους ετησίως και κατά μέσον όρο.


Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από τα αέρια της καύσης των υδρογονανθράκων εξαιτίας της υπερβολικής τους χρήσης, οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, η μόλυνση από τις βαριές βιομηχανικές μονάδες χωρίς την πρόληψη μέτρων προστασίας, θεωρούνται αιτίες που επιβαρύνουν τον ήδη υπερχρεωμένο πλανήτη μας από έλλειψη σεβασμού του φιλοξενούμενου πληθυσμού του.

Εκατοντάδες χιλιάδες μέτρων από τους παγετώνες της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής λιώνουν ταχύτερα από τους πάγους των πόλων και τα παγόβουνα, με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται πλέον στην κύρια αιτία της ανόδου της στάθμης του θαλασσίου ύδατος σε παγκόσμια κλίμακα.

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, μόνο από την τήξη των παγετώνων των δύο αυτών περιοχών, φθάνει τα 1,3 χιλιοστά το χρόνο, κατά μέσο όρο, ή τα 15 εκατοστά μέχρι το 2050. Εκτιμάται, δε, ότι η άνοδος της στάθμης θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπε η δραματική έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2007 από το Διακυβερνητικό Πάνελ των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.
newsbomb