Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

«Στήνουν» εργαστήριο στον Αρη

Η Ισπανία στο τέλος του χρόνου στέλνει την …τεχνολογία της στο Άρη σε μια αποστολή της ΝΑΣΑ, με την ονομασία 'Mars Science Laboratory' (MSL).

Στόχος της αποστολής η όσο το δυνατόν εκτενέστερη ανάλυση του εδάφους και της ατμόσφαιρας του κόκκινου πλανήτη. Για αυτό το λόγο, επιστήμονες από όλο τον κόσμο είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε μια τεράστια αποστολή. Στόχος είναι να δημιουργήσουν το πρώτο «εργαστήριο» το οποίο θα παρατηρεί τον κόκκινο πλανήτη.


Τις προηγούμενες μέρες, υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στην ισπανίδα υπυργό αμύνης Carme Chacón, την υπουργό επιστημών Cristina Garmendia, το Εθνικό Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Τεχνικής (INTA), το Κέντρο Βιομηχανικής Τεχνολογικής Ανάπτυξης (CDTI) και τη ΝΑΣΑ.

Αυτό που θα προσφέρει στην αποστολή η ισπανική τεχνολογία είναι μία ιδιαίτερα εξελιγμένη κεραία κι έναν αισθητήρα μέτρησης, τα οποία θα επιτρέψουν την συλλογή δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με τον άνεμο, την πίεση, τη θερμοκρασία και την υγρασία της ατμόσφαιρας, καθώς επίσης τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας του αριανού εδάφους.

Η Ισπανία και συγκεκριμένα η εταιρεία Astrium España έχει δημιουργήσει μία κεραία υψηλής τάσεως η οποία θα σταλεί στον Άρη από τη ΝΑΣΑ το τρίτο τρίμηνο αυτού του έτους, όπως αναφέρουν ισπανικές πηγές.

Η αποστολή της ΝΑΣΑ έχει στη διάθεσή της μία επένδυση της τάξεως των 2.300.000 δολαρίων και εκτός της Ισπανίας και των ΗΠΑ, στο πείραμα θα συμμετάσχουν επίσης η Ρωσία, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Γερμανία.
newsbomb