Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Επικίνδυνα για τη νοημοσύνη των παιδιών τα παρασιτοκτόνα

Η έκθεση των εγκύων γυναικών σε μεγάλες ποσότητες παρασιτοκτόνων, που χρησιμοποιούνται κυρίως στην παραδοσιακή γεωργία, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών τους, σύμφωνα με τρεις ξεχωριστές αμερικανικές επιστημονικές μελέτες, που ενισχύουν τα επιχειρήματα της στροφής στις βιολογικές καλλιέργειες, με λιγότερη χρήση χημικών ουσιών.

Οι έρευνες, δύο στην πόλη της Νέας Υόρκης (από επιστήμονες του νοσοκομείου του Όρους Σινά και του πανεπιστημίου Κολούμπια) και μια στην αγροτική περιοχή Σαλίνας της βόρειας Καλιφόρνιας (από ερευνητές του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ), κάλυψαν χρονική περίοδο σχεδόν μιας δεκαετίας και αφορούσαν περίπου 1.000 παιδιά ηλικίας έως εννέα ετών.


Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το New Scientist, εστιάστηκαν στην έκθεση των εγκύων μητέρων στην οικογένεια των οργανοφωσφορικών παρασιτοκτόνων που τυγχάνουν ευρείας χρήσης στις καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών. Οι μελέτες, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας "Environmental Health Perspectives".

Οι επιστήμονες μέτρησαν τα ίχνη των οργανοφωσφορικών ουσιών στα ούρα και το αίμα τόσο των εγκύων όσο και των παιδιών που γεννήθηκαν από αυτές. Βρέθηκε ότι όσο περισσότερο είχαν εκτεθεί οι έγκυες σε παρασιτοκτόνα, τόσο μικρότερος ήταν, μετά από μερικά χρόνια, ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών τους και τόσο χειρότερη η μνήμη τους, με συνέπειες για τις σχολικές επιδόσεις τους. Τα ευρήματα ήσαν παρόμοια τόσο στις δύο αστικές, όσο και στην αγροτική μελέτη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο εγκέφαλος των εμβρύων στην μήτρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, κατά τη φάση της διαμόρφωσής του, στις χημικές ουσίες του περιβάλλοντος. Η επίδραση συμβαίνει μέσω των καταλοίπων των παρασιτοκτόνων, τα οποία υπάρχουν στα τρόφιμα που καταναλώνει η έγκυος και επιδρούν στον εγκέφαλο του μωρού.

Τα οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα έχουν περιοριστεί στις κατοικημένες περιοχές τα τελευταία χρόνια, όμως συνεχίζεται η χρήση τους στη γεωργία σε διάφορα μέρη του κόσμου, με συνέπεια να συνεχίζουν να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. Γι' αυτό, οι ειδικοί συστήνουν καλό πλύσιμο και τρίψιμο των φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παύλος Δρακόπουλος