Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ρεύμα... κρασάτο υπόσχονται Ιάπωνες ερευνητές

Έκαναν αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος αποδοτικότερους “κερνώντας” τους οινοπνευματώδη ποτά!


Εντελώς τυχαία και καθώς έκαναν έναν μικρό πάρτι στο γραφείο, πίνοντας τα ποτά τους, οι επιστήμονες ιαπωνικού Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης των Υλικών διαπίστωσαν κάτι που μπορεί να αλλάξει για πάντα τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανακάλυψαν πως αν ένα μείγμα μετάλλων εμβαπτιστεί στο κόκκινο κρασί, γίνεται υπεραγώγιμο, δηλαδή μεταδίδει το ηλεκτρισμό χωρίς καμία απώλεια.


Μετά από συγκριτικές δοκιμές μάλιστα κατέληξαν ότι το κόκκινο κρασί, έχει την καλύτερη επίδραση στους αγωγούς σε σχέση με άλλα ποτά που δοκίμασαν όπως το σάκε ή την μπύρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή του Ινστιτούτου Γιοσιχίκο Τακάνο, «ίσως υπάρχει μια σχέση ανάμεσα σε αυτό που εμείς οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε ως γεύση και στην ουσία που προκαλεί την υπεραγωγιμότητα», αφού όσο καλύτερη η γεύση του κρασιού, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι.

Οι επιστήμονες πιθανόν να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους σε διεθνή συνδιάσκεψη στην Ολλανδία το Σεπτέμβριο του 2011, 100ή επέτειο από την ανακάλυψη του φαινόμενου της υπεραγωγιμότητας. Ελπίζουν ότι η εφαρμογή τους θα μειώσει την απώλεια ηλεκτρικών φορτίων και κατ΄ επέκταση στην μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και την κλιματική αλλαγή.
enet