Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αεροπλάνο που κινείται με ηλιακή ενέργεια πραγματοποίησε τη πρώτη διεθνή του πτήση

SolarImpulse3-537x357
Με πιλότο τον Andre Borschberg, ένα καινούργιο είδος αεροπλάνου το οποίο κινείται ολοκληρωτικά με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας πραγματοποίησε τη παρθενική του πτήση στις 14 Μαΐου διασχίζοντας ολόκληρη την Ευρώπη. Αργά αλλά σταθερά, το αεροσκάφος πετούσε από τη δυτική Ελβετία, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, έως το αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο πραγματοποίησε τις πρώτες του δοκιμές το καλοκαίρι του 2010 με μια πετυχημένη πτήση διασχίζοντας τους ουρανούς πάνω από την Ελβετία.


Τα 300 μίλια της πτήσης τα κάλυψε περίπου στις 12 ώρες ταξιδεύοντας περίπου με 25 μίλια ανά ώρα, σε υψόμετρο σχεδόν 12.000 ποδιών. Αυτό το αεροσκάφος έχει παρόμοιο μέγεθος με τα μεγάλου τύπου αεροπλάνα, αλλά η διαφορά με τα μεγάλα αεροπλάνα έγκειται στο ότι το αεροπλάνο με ηλιακή ενέργεια ζυγίζει περίπου όσο και ένα αυτοκίνητο Sedan.

Τα φτερά καλύπτονται με 12.000 ηλιακά κελιά που απορροφούν την ενέργεια του ήλιου και με αυτό τον τρόπο φορτίζονται οι μπαταρίες του αεροπλάνου που δίνουν ενέργεια στους τέσσερις έλικες οι οποίοι έλικες γυρνάνε από τους κινητήρες δύναμης 10 ίππων.
ecotimes