Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Σήμερα η επίσημη πρώτη του καλοκαιριού


Σήμερα ξεκινά επίσημα το καλοκαίρι, αφού, σύμφωνα με το αστρονομικό ημερολόγιο, η εκκίνηση του θερινού ηλιοστάσιου είναι στις 21 Ιουνίου. Η μέρα αυτή σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας και τη μικρότερη της νύχτας μέσα στο έτος. Από αύριο η μέρα θ’ αρχίσει και πάλι να μικραίνει. Το θερινό ηλιοστάσιο γιορτάζεται σήμερα στο Πλανητάριο σε μια εκδήλωση με τίτλο «Βιώνοντας το Σέλας», όπου θα προβληθεί για πρώτη φορά παγκοσμίως μια πλανηταριακή παράσταση που καταγράφει το Σέλας.
Το θερινό ηλιοστάσιο στο βόρειο ημισφαίριο λαμβάνει χώρα στις 20:16 ώρα Ελλάδας. Ο άξονας περιστροφής του πλανήτη μας έχει κλίση περίπου 23,5 μοιρών, με αποτέλεσμα καθώς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της και παράλληλα περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, στις 21 Ιουνίου (και καμιά φορά στις 20 Ιουνίου) ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πλησιέστερο δυνατό σημείο προς το μητρικό μας άστρο κατά την ετήσια τροχιά του. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.


Αν και το βόρειο ημισφαίριο ουσιαστικά "κοιτάζει" στις 21 Ιουνίου τον Ήλιο από το πιο κοντινό σημείο που είναι δυνατό, η αποκορύφωση της θερμοκρασίας αργεί. Η χρονική υστέρηση κατά περίπου ενάμιση μήνα (μέχρι τις αρχές Αυγούστου) συμβαίνει επειδή χρειάζεται χρόνος μέχρι να συσσωρεύσουν και να αποβάλουν θερμότητα οι ωκεανοί του βορείου ημισφαιρίου, οι οποίοι ακόμα διατηρούν χαμηλή θερμοκρασία από την παγωνιά του χειμώνα, καθυστερώντας έτσι την άνοδο της θερμοκρασίας της υπερκείμενης ατμόσφαιρας.

Το θερινό ηλιοστάσιο εορτάζεται σήμερα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε μια εκδήλωση με τίτλο «Βιώνοντας το Σέλας». Η είσοδος στο Πλανητάριο είναι δωρεάν. Επίσημος προσκεκλημένος είναι ο Terence Murtagh, γενικός, διευθυντής της Evans and Sutherland, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες πλανηταρίων στον κόσμο, ο οποίος είναι επίσης καλλιτέχνης και δημιουργός της συγκεκριμένης πλανηταριακής παράστασης. Για τη δημιουργία της παράστασης αυτής, ταξίδεψε 12 φορές έως τη Βόρεια Αλάσκα και τη Βόρεια Νορβηγία, όπου και κατέγραψε το μοναδικό θέαμα για τους θόλους των πλανηταρίων.

Η 25λεπτη παράσταση είναι η πρώτη πλανηταριακή παράσταση σε παγκόσμιο επίπεδο που καταγράφει το Σέλας σε όλη του την μεγαλοπρέπεια και το προβάλλει καλύπτοντας πλήρως τον τεράστιο θόλο του Ευγενίδιου Πλανηταρίου (950 τ.μ.). Θα πραγματοποιηθούν τρεις προβολές σήμερα: στις 20:00, στις 21:00 και στις 21:30. Η είσοδος και στις τρεις προβολές είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας που θα αρχίσουν να διανέμονται από τις 19:00, μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

enet