Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οι κινέζοι καταδύονται στα 7000 μέτρα

Κοντά στο να φτάσουν σε βάθος 7.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας με επανδρωμένο υποβρύχιο, βρίσκονται κινέζοι επιστήμονες.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο «Νέα Κίνα» αυτό θα επιτευχθεί το 2012, αφού προχθές κατάφεραν να φτάσουν σε βάθος 5.057 μέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μια τέτοιου είδους κατάδυση σημαίνει πως το υποβρύχιο Jiaolong που την πραγματοποίησε, μπορεί να φθάσει στο βυθό στο 70% των θαλασσών παγκοσμίως. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε με δηλώσεις του ο επικεφαλής της επιχείρησης Ουάνγκ Φέι.

Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ στο βάθος κατάδυσης έχει το σκάφος Shinkai 6500 της Ιαπωνίας, που καταδύθηκε σε βάθος 6.527 μέτρων τον Αύγουστο του 1989.


Σύμφωνα με τον Φέι οι επιδόσεις του υποβρυχίου είναι πραγματικά φανταστικές: «"Σε βάθος 5.000 μέτρων, το Jiaolong άντεξε τεράστια πίεση, που ισούται με 5.000 τόνους ανά τετραγωνικό μέτρο. Θα γίνουν κι άλλες δοκιμές στη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθούν επιστημονικές έρευνες και να δοκιμαστούν διάφορες λειτουργίες του σκάφους».

Να σημειωθεί πως το υποβρύχιο αυτό χρησιμοποιήθηκε το 2010 για να τοποθετηθεί η σημαία της χώρας σε μεγάλο βάθος στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου το Πεκίνο βρίσκεται σε αντιδικία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα.
newsbomb