Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Η «επιδιόρθωση» της σπονδυλικής στήλης αποκαθιστά την αναπνοή

Η ικανότητα αναπνοής αποκαταστάθηκε σε ποντίκια με βλάβη στη σπονδυλική στήλη, για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, όπως περιγράφουν Αμερικανοί ερευνητές.

Ορισμένοι ασθενείς με σπονδυλική στήλη που έχει υποστεί βλάβη χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, καθώς δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι τους.

Έρευνα στο περιοδικό «Nature», έδειξε ότι νευρικό μόσχευμα σε συνδυασμό με πρωτεΐνη μπορεί να αποκαταστήσει την αναπνοή.

Η βλάβη στην κορυφή της σπονδυλικής στήλης, γύρω από το λαιμό, μπορεί να διακόψει τα μηνύματα στο διάφραγμα.

Η σπονδυλική στήλη είναι πολύ ανθεκτική στην «επιδιόρθωση». Τεχνικές όπως η μεταμόσχευση νεύρων που είχε αποτέλεσμα στα άκρα, έδειξε περιορισμένη επιτυχία στη σπονδυλική στήλη, δήλωσαν γιατροί στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve.

Η σπονδυλική στήλη παραμένει τραυματισμένη μετά τη βλάβη και μόρια εμποδίζουν την αναγέννηση των νεύρων και τη δημιουργία νέων συνδέσεων.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεταμοσχευμένο νεύρο για να δημιουργήσουν γέφυρα κατά μήκος του τραυματισμού, ενώ ταυτόχρονα ενέχυσαν το ένζυμο χονδροϊτινάση ABC, που επιτέθηκε στα μόρια που την ανέστειλαν.

Τρεις μήνες αργότερα, οι εξετάσεις έδειξαν ότι τα ποντίκια είχαν ανακτήσει το 80 έως 100% της αναπνευστικής λειτουργίας.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Jerry Silver, δήλωσε ότι η χρήση του ενζύμου, βοήθησε να απελευθερωθούν οι νευρικές ίνες και έπειτα να επανασυνδεθούν. Η σπονδυλική στήλη μπορεί να «διαλευκάνει την κατάσταση» και να αποκαταστήσει την αναπνοή, δήλωσε.

Οι ερευνητές ελπίζουν να αρχίσουν τις δοκιμές στους ανθρώπους. Ερευνούν επίσης αν η λειτουργία της κύστης μπορεί να αποκατασταθεί, η οποία μπορεί να χαθεί όταν υποστεί βλάβη το χαμηλότερο μέρος της σπονδυλικής στήλης.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr