Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Επτά «απομεινάρια» της εξελικτικής μας πορείας

Χρήσιμα κάποτε στους προγόνους μας, κάποιες όργανα και δομές στο σώμα μας με την εξέλιξη του είδους έχασαν τη χρησιμότητα και πολυπλοκότητά τους, ενώ παράλληλα μειώθηκαν και σε μέγεθος.

Ο κόκκυγας, οι φρονιμίτες, οι ανδρικές θηλές είναι μερικά από τα 7 φαινομενικά άχρηστα όργανα του σώματός μας. Φαινομενικά, γιατί σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελούν τα σημαντικότερα σημάδια της εξελικτικής μας πορείας και πιστοποιούν την καταγωγή μας.



Χωρίς την παρουσία τους δεν θα ξέραμε τόσα πολλά για την εξελικτική μας πορείας όσα ξέρουμε σήμερα. Ο Κάρολος Δαρβίνος, στο βιβλίο του «Περι καταγωγής των ειδών» είχε χρησιμοποιήσει αυτά τα υπολλειματικά όργανα, ως απόδειξη για την εξέλιξη. Τα 7 φαινομενικά άχρηστα όργανα του σώματος μας σημάδια της εξέλιξής μας είναι τα εξής:

Ο κόκκυγας

Ο κόκκυγας, ή αλλιώς η σπονδυλική ουρά, αποτελεί κατάλοιπο της ούρας που διαθέτουν τα θηλαστικά. Χρήσιμη στα θηλαστικά για την ισσοροπία, την υποστήριξή τους και την επικοινωνία μεταξύ τους, η ουρά λείπει από τους ανθρώπους και τους πιθήκους. Ωστόσο όλα τα έμβρυα διαθέτουν ουρά η οποία κατά την διαμόρφωση του εμβρύου εξαφανίζεται. Γνωστές είναι και πολλές περιπτώσεις όπου έμβρυα έχουν γεννηθεί με ουρά η οποία τους αφαιρέθηκε με εγχείρηση.

Φρονιμίτες

Οι πρόγονοί μας, χρειάζονταν ισχυρούς γομφίους για την πολτοποίηση του φυτικού υλικού καθώς ήταν φυτοφάγοι. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι από μας διαθέτουμε και τρίτους γομφίους, τους λεγόμενους φρονιμίτες. Θεωρητικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για μάσημα, όμως στο ένα τρίτο των ατόμων είναι έγκλειστοι ή βγαίνουν πλάγια, προκαλώντας πόνο ή μολύνσεις. Για το λόγο αυτό αφαιρούνται σχεδόν πάντα.

Σκωληκοειδής απόφυση

Η σκωληκοειδής απόφυσης είναι η άκρη του παχέος εντέρου. Παρόμοια διαθέτουν και τα ζώα, αλλά είναι μεγαλύτερη και χρησιμοποιείται για την πέψη του φαγητού. Η ύπαρξή της δεν φαίνεται να έχει κάποια αρνητική επίπτωση στον οργανισμό. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι ενδέχεται να βοηθά στη λειτουργία, του ανοσοποιητικού συστήματος.

H σύνθεση της Βιταμίνης C

Η έλλειψη της βιταμίνης C από τον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο, ακόμη και θάνατο. Το παράξενο είναι ότι εμείς δεν μπορούμε να συνθέσουμε την τόσο αναγκαία βιταμίνη C, σε αντίθεση με τους προγόνους μας που μπορούσαν. Mας έχει μείνει όμως ένα υπολειμματικό γονίδιο το οποίο ανακαλύφτηκε το 1994 και πια δεν έχει χρησιμότητα καθώς δεν μπορεί να παράγει την βιταμίνη.

Ανδρικές Θηλές

Στην πραγματικότητα, οι ανδρικές θηλές δεν ήταν ποτέ χρήσιμες ούτε στους προγόνους μας. Απλώς, στο εμβρυϊκό στάδιο δεν έχουμε φύλο και μόνο οι ορμόνες αργότερα διαχωρίζουν το ανδρικό από το γυναικείο φύλο.

Ανατρίχιασμα

Όταν ανατριχιάζουμε, o μικροσκοπικός μυς στη βάση του αδένα της τρίχας συστέλλεται, σηκώνοντας την τρίχα. Στα ζώα, όπως στη γάτα, αυτό χρησιμοποιείται για να εμποδίσει έναν αντίπαλο, καθώς και να παγιδεύει τον αέρα στη γούνα τους για μόνωση. Ωστόσο, η ανθρώπινη τρίχα είναι τόσο αδύναμη που είναι ανίκανη για οποιαδήποτε από αυτές τις λειτουργίες και επιπλέον ο άνθρωπος χρησιμοποιεί άλλα μέσα, οπότε και δεν τις χρειάζεται. Παρόλα αυτά η μικρή αυτή ενέργεια φαίνεται να απελευθερώνει κάποια θερμότητα. Επιπλέον, συνήθως συνδέεται με συναισθηματικές αντιδράσεις και χρησιμεύει ως μια μορφή επικοινωνίας με τους άλλους.

Όργανο του Jacobson’s

Τo μικροσκοπικό αυτό όργανο το οποίο διαθέτουν τα ζώα πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για την ανίχνευση φερομόνης, της ουσίας που σηματοδοτεί ένα πιθανό σύντροφο, την αναπαραγωγική του κατάσταση κ.ο.κ. Παρά το γεγονός ότι παρόμοιες δομές έχουν βρεθεί στους ανθρώπους, είναι υποτυπώδης και ανενεργές, καθώς δεν υπάρχει σύνδεση κάποιου νεύρου με τον εγκέφαλο.

tvxs.gr