Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ο Φωτισμός Με LED Είναι Οικονομικότερη Εναλλακτική Μέθοδος Εξοικονόμησης Ενέργειας



Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να εκπληρώσει τους στόχους εκπομπών του άνθρακα, ένας τρόπος για να μειωθεί η χρησιμοποιούμενη ενέργεια είναι μέσω του φωτισμού με LED.
Ενώ οι λαμπτήρες αλογόνου και φθορισμού χρησιμοποιούνται συχνά, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από την συνεχιζόμενη αύξηση της τεχνολογίας LED.
H εμφάνιση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείτε σε οικιακό και εμπορικό περιβάλλον έχει αποδοθεί από πολλούς στην αύξηση της αποδοτικότητας στην τεχνολογία των τσιπ.
Μαζί με την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, δεν περιέχουν επιβλαβή χημικά και δεν απαιτούν χρόνο θέρμανσης, τα LED φώτα επίσης σημαίνουν εξαιρετικά μικρό αποτύπωμα άνθρακα συγκριτικά με άλλους τύπους φωτισμού.

Πράγματι το WWF στο παρελθόν σηματοδότησε τις προθέσεις του να καταργήσει τα ‘άχρηστα’ φώτα φθορισμού και αλογόνων.
Και σύμφωνα με έρευνες ο φωτισμός LED προσφέρει 50% με 90% μείωση στην χρήση ενέργειας συγκριτικά με τις λάμπες αλογόνου.
Τα φώτα LED αντικαθιστώντας ράβδους φθορισμού σε εργοστάσια μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι το 61% τςη ενέργειας, χωρίς βλαβερή ακτινοβολία και επικίνδυνα μέταλλα όπως ο υδράργυρος. Επίσης έχουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής , ελευθερώνοντας του χρήστες από την διαδικασία αντικατάστασης τους, και μικρό αποτύπωμα άνθρακα καθιστώντας τες “περιβαλλοντολογικά φιλική τεχνολογία ” .
Αλλά το πρόβλημα με τα φώτα LED είναι το αρχικό κόστος, αν και αυτό αναμένεται να μειωθεί καθώς η τεχνολογία θα προορίζεται για μαζικές αγορές. Η τιμή μιας λάμπας αλογόνου είναι 3,5 λίρες συγκριτικά με μια LED θα την αντικαταστούσε που είναι  πάνω από 13 λίρες. Αλλά συνολικά οι λάμπες αλογόνου είναι κοστοβόρες εξαιτίας της φτωχής αποδοτικότητας τους. Με τις πρόσφατες εξελίξεις στα φώτα LED   όπως το ‘λευκό φως’ με LED θα υπάρξουν οφέλη από την χρήση τους. Προφανώ ς μια λάμπα αλογόνου 50 watt παράγει 22 lumen ανά ενέργειας ,με μια αναμενόμενη διάρκεια ζωής 2.000 ώρες. Με την περισσότερη ενέργεια να αποδίδεται σε θερμότητα υπάρχει μεγάλη σπατάλη.
Συγκριτικά μια LED που θα αντικαταστήσει την παραπάνω λάμπα παράγει την ίδια ποσότητα σε Lumen με μόλις επτά watt. Σε συνδυασμό με την αναμενόμενη διάρκεια ζωής των 50.000 ωρών υπάρχει προφανώς σημαντικό κόστος των ωφελημάτων μετά  το αρχικό έξοδο. Η μείωση της εκπεμπόμενης θερμότητας είναι επίσης πλεονέκτημα σε χώρους με ανάγκη ψύξης , που σημαίνει περαιτέρω μείωση των εξόδων.
Κατά τα επόμενα χρόνια η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί ευρύτερα επίσης. Περισσότερα από το 70% των νέο δομημένων κτιρίων θα λειτουργούν με τέτοιο φωτισμό μέχρι το 2014. Αυτό σημαίνει πως ο φωτισμός με LED δεν θα είναι διακοσμητικός στον παραδοσιακό φωτισμό, αλλά θα γίνει ο ίδιος ο κύριος φωτισμός.
ΜΕ τις τιμές, λοιπόν, να αναμένεται να πέσουν σε μερικά χρόνια μεταξύ 10% και  40%, καθώς τα εξαρτήματα θα γίνονται περισσότερο φτηνά η παραγωγή φωτισμού LED θα παρουσιάζει τον εαυτό της σαν μια ζωτική επιλογή.
Πηγή:  techeye
dailytech