Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

«Επανασχεδιασμός» βακτηρίου για να αντιμετωπίσει ανθεκτικό μικρόβιο




Επιστήμονες στη Σιγκαπούρη επανασχεδίασαν ένα κοινό βακτήριο για να καταπολεμήσουν ένα άλλο που είναι ανθεκτικό στα φάρμακα.
Ερευνητές στη Σιγκαπούρη επανασχεδίασαν και δημιούργησαν ένα αβλαβές στέλεχος βακτηρίου για να καταπολεμήσουν ένα άλλο κοινό μικρόβιο που έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στα φάρμακα και το οποίο εξαπλώνεται στα νοσοκομεία και είναι θανατηφόρο για τους ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.


Για την καταπολέμηση του βακτηρίου Pseudomonas aeruginosa (ψευδομονάδα) οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα στέλεχος του βακτηρίου E.coli το οποίο βρίσκεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο.

Οι επιστήμονες εισήγαγαν σε E.coli ξένα τμήματα DNA τα οποία του έδωσαν τη δυνατότητα να ανιχνεύει το επιβλαβές παθογόνο μικρόβιο και γρήγορα να παράγει και να απελευθερώσει μια θανατηφόρα τοξίνη.

«Μόλις αυτό εντοπίσει την παρουσία του aeruginosa, παράγει μια τοξίνη (...) και το φονικό μόριο απελευθερώνεται για να σκοτώσει το παθογόνο μικρόβιο», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Τσούεχ Λου Ποχ, μέλος της ερευνητικής ομάδας της Σχολής Χημικής και Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νανγιάνγκ.

«Το βακτήριο που φτιάξαμε εμπόδισε την ανάπτυξη του παθογόνου μικροβίου κατά 90%)», δήλωσε επίσης ο συντάκτης της σχετικής έκθεσης αναπληρωτής καθηγητής Μάθιου Γουκ Τσανγκ.

Η ερευνητική ομάδα δημοσιεύει σήμερα τα πορίσματά της στην επιθεώρηση Molecular Systems Biology.

Ενώ πολλά αντιβιοτικά επιτίθενται συνολικά και στα καλά και στα κακά βακτήρια, το βακτήριο αυτό E.coli που επανασχεδίασαν οι επιστήμονες βάζει στο στόχαστρο συγκεκριμένους εισβολείς, σε αυτήν την περίπτωση την ψευδομονάδα aeruginosa.

Η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον επανασχεδιασμό κι άλλων μικροβίων ώστε να καταπολεμούν άλλους μολυσματικούς παράγοντες, όπως το Vibrio Cholerae, το οποίο προκαλεί τη χολέρα, σημείωσε ο Τσανγκ.

Εκτός από το γεγονός ότι προσφέρει πιθανές νέες θεραπείες, η ομάδα των επιστημόνων πιστεύει ότι τα βακτήρια που έχουν επανασχεδιαστεί μπορούν να μετατραπούν σε προβιοτικά και να καταναλώνονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποιεί τώρα δοκιμές με το E.coli που επανασχεδίασε σε ζώα και ελπίζει ότι θα μπορέσει αργότερα να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από το Pseudomonas aeruginosa.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ