Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Τρισδιάστατο όνειρο στο Βερολίνο



 Στην έκθεση IFA παρουσιάσθηκε τηλεόραση 55 ιντσών που δεν χρειάζεται γυαλιά


Του Κωστα Δεληγιαννη
Τη φετινή IFA, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Βερολίνο (τα gadget στη διπλανή στήλη παρουσιάστηκαν εκεί), επέλεξε η Toshiba για να εγκαινιάσει τη «νέα εποχή στην 3D τηλεόραση», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της. Ισχυρισμός όχι άδικος, αφού η 55 ιντσών Toshiba 55ZL2 που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες η ιαπωνική εταιρεία στo πλαίσιo της έκθεσης αποτελεί κατά κοινή ομολογία ορόσημο στα μοντέλα τηλεοράσεων τα οποία αναπαράγουν στερεοσκοπικές ταινίες και βίντεο. Κι αυτό γιατί η 55ZL2 είναι η πρώτη παγκοσμίως TV μεγάλων διαστάσεων στην οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τρισδιάστατο περιεχόμενο χωρίς να χρειάζεται να φοράει τα ειδικά γυαλιά.

Εως σήμερα, την ίδια δυνατότητα έδιναν αποκλειστικά οθόνες μικρού μεγέθους (όπως κινητά τηλέφωνα, μόνιτορ ηλεκτρονικού υπολογιστή ή λάπτοπ) και μάλιστα σε ένα μόνο χρήστη. Στην περίπτωση των τηλεοράσεων που προορίζονται για το σαλόνι, αντίθετα, όλα τα υπόλοιπα μοντέλα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά ή θα κυκλοφορήσουν σύντομα προϋποθέτουν τη χρήση γυαλιών, τα οποία, ακόμη κι αν ζυγίζουν ελάχιστα και έχουν χαμηλό κόστος –όπως συμβαίνει στις στερεοσκοπικές TV «πολωτικής» τεχνολογίας– εξακολουθούν να είναι άβολα. Ωστόσο, έως πρόσφατα φαινόταν ότι θα ήταν μάλλον δύσκολο να τα... ξεφορτωθούμε, αφού εξασφαλίζουν πως τα μάτια του θεατή θα βλέπουν δύο ξεχωριστές εικόνες, για κάθε καρέ, βιντεοσκοπημένες από διαφορετική οπτική εικόνα. Eτσι ώστε, συνδυάζοντας αυτές τις εικόνες σε μία ενιαία, ο ανθρώπινος εγκέφαλος να αποκτήσει την ψευδαίσθηση της προοπτικής.
Στη 55ZL2 τη λειτουργία των γυαλιών αναλαμβάνει μία επίστρωση από ειδικούς φακούς, οι οποίοι κατευθύνουν την κατάλληλη εικόνα στο κατάλληλο μάτι. Για να συμβεί αυτό, η τηλεόραση διαθέτει μία κάμερα εντοπισμού προσώπου στο κάτω μέρος της, με σκοπό να ανιχνεύει την πραγματική θέση μέσα στον χώρο του χρήστη ή των χρηστών. Aλλωστε, όπως είναι φυσικό, μπροστά από την τηλεόραση μπορεί να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή περισσότεροι του ενός τηλεθεατές. Eτσι, η 55ZL2 χρησιμοποιεί παράλληλα περίπλοκους αλγόριθμους που «τρέχουν» στους ενσωματωμένους επεξεργαστές της, για να προσαρμόζει τις προβαλλόμενες εικόνες και να παρέχει την αίσθηση του βάθους ταυτόχρονα σε έως και εννέα διαφορετικές οπτικές γωνίες, για ισάριθμους χρήστες.
Τι σημαίνουν αυτές οι τεχνολογίες στην πράξη; Η Toshiba έδωσε τη δυνατότητα στην IFA να πάρει κανείς μια γεύση από την 55ZL2, στα δωμάτια επίδειξης που είχε εγκαταστήσει γι’ αυτόν τον σκοπό στο περίπτερό της. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές από την παρακολούθηση των τρισδιάστατων βιντεοκλίπ που είχε επιλέξει η εταιρεία, αφού η τηλεόραση σε καμία στιγμή δεν ζαλίζει και δεν κουράζει τα μάτια. Επίσης, η εικόνα δεν παραμορφώνεται αν κανείς στρέψει το κεφάλι του παραμένοντας καθισμένος, ενώ όταν αλλάζει θέση περπατώντας, το οπτικό αποτέλεσμα αποκαθίσταται σχεδόν αμέσως μόλις αυτός ακινητοποιηθεί. Παρ’ όλα αυτά, η εμπειρία του 3D δεν φάνηκε να είναι τόσο έντονη, ώστε να εξασφαλίζει το «βύθισμα» στην κινηματογραφική πλοκή στον ίδιο βαθμό με τις συμβατικές στερεοσκοπικές τηλεοράσεις.
Oπως γνωστοποίησε η Toshiba στην έκθεση, το μοντέλο αναμένεται να κυκλοφορήσει πρώτα στη Γερμανία, τον Δεκέμβριο· αν και δεν δόθηκε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η κυκλοφορία του στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Βέβαια, η όποια εμπορική επιτυχία της τηλεόρασης θα εξαρτηθεί και από τις υπόλοιπες τεχνικές της δυνατότητες, για παράδειγμα από το γεγονός ότι είναι επίσης το πρώτο εμπορικό μοντέλο που υποστηρίζει ανάλυση 3.840 x 2.160 pixel (τετραπλάσια της full HD), για ανώτερη ποιότητα εικόνας σε 3D και 2D. Oπως επίσης και από την τιμή της, με τις φήμες που κυκλοφόρησαν στην IFA να μιλούν για ένα ποσό κοντά στα 8.000 ευρώ. Αυτό που είναι όμως δεδομένο είναι ότι με την 55ZL2 ξεκινάει μία νέα κατηγορία τηλεοράσεων που αργά ή γρήγορα θα εμπλουτισθεί και με άλλα, σαφώς πιο προσιτά οικονομικά, μοντέλα.
Για ταινίες και παιχνίδια
Πέρα από τις συμβατικές 3D τηλεοράσεις, η εναλλακτική πρόταση της Sony για να απολαμβάνει κανείς τρισδιάστατες ταινίες και παιχνίδια είναι μία συσκευή που ενσωματώνει την... τηλεόραση (ή, για την ακρίβεια, δύο οθόνες) πάνω στα 3D γυαλιά. Ο λόγος για το Personal 3D Viewer (HMZ-T1) που παρουσιάσθηκε στην IFA, ένα «προσωπικό 3D εικονοσκόπιο» που προσαρμόζεται στο κεφάλι και διαθέτει δύο ξεχωριστά πάνελ τα οποία προβάλλουν σε κάθε μάτι ανεξάρτητα βίντεο υψηλής ευκρίνειας – μάλιστα, αυτός ο τρόπος λειτουργίας εξαλείφει σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο cross-talk, δηλαδή την εμφάνιση παραμορφωτικών ειδώλων. Επιπλέον, τα πάνελ είναι κατασκευασμένα από οργανικά LED, για υψηλή αντίθεση και αναπαραγωγή ακόμη και των πιο γρήγορων σκηνών με ομαλή ροή.
Σύμφωνα με τη Sony, το οπτικό πεδίο που παρέχει το Personal 3D Viewer προσομοιάζει με αυτό μιας οθόνης 750 ιντσών ενός κινηματογράφου, όταν ο θεατής βρίσκεται σε απόσταση 20 μέτρων από αυτήν.
kathimerini