Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Βλέπει και...μιλάει το πρώτο αυτοματοποιημένο αυτοκίνητο

Βλέπει και...μιλάει το πρώτο αυτοματοποιημένο αυτοκίνητο
Το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο αυτοκίνητο, που βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, κυκλοφορεί ήδη στους δρόμους του Βερολίνου.
Σχεδιασμένο από τους επιστήμονες του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του Βερολίνου, στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης AutoNOMOs Labs, με επικεφαλής τον Ραούλ Ρόχας, το αυτοκίνητο του μέλλοντος διένυσε συνολικά 80 χλμ. στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά από ειδική άδεια που εξασφάλισε από τις αρχές της πόλης.
Για λόγους ασφαλείας, σε αυτή την πρώτη δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες δρόμου, οι αρχές απαίτησαν ένας άνθρωπος να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, έστω κι αν στην ουσία δεν άγγιξε τίποτε και η παρουσία του ήταν «διακοσμητική».
Το συγκεκριμένο όχημα μπορεί να «δει», να «μιλήσει» και να «αυτο-οδηγηθεί», διαθέτει ένα πολύπλοκο «οπλοστάσιο» ηλεκτρονικών συσκευών και υπολογιστών, ένα δορυφορικό σύστημα πλοήγησης μεγάλης ακρίβειας, τρεις βιντεοκάμερες και πληθώρα αισθητήρων λέιζερ αόρατου υπερύθρου φωτός.

Ακόμη, μπορεί να αναγνωρίσει τα άλλα αυτοκίνητα στο δρόμο, τους πεζούς, τα κτίρια και τα δέντρα σε απόσταση έως 70 μέτρων γύρω του, αλλά και το πράσινο ή κόκκινο φανάρι.
«Στην πραγματικότητα, η αναγνώριση και η αντίδραση του αυτοκινήτου στο περιβάλλον του είναι πολύ ταχύτερες από τις αντιδράσεις ενός ανθρώπου», τόνισε ο Ρόχας.
Το καινοτομικό αυτοκίνητο, που χρηματοδοτείται από το γερμανικό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, είναι ένα διασκευασμένο Volkswagen Passat, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 400.000 ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, μπορεί ακόμα και σε μια δεκαετία περίπου τα πρώτα πλήρως αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα να εμφανιστούν στην αγορά, με τον Ρόχας να εμφανίζεται, ωστόσο, πιο επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα χρειαστούν 30 με 40 χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/imerisia.gr