Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα ευρήματα επαναπροσδιορίζουν τον άμεσο πρόγονο του ανθρώπου

Eπιστήμονες ισχυρίζονται πως εντόπισαν τον πιο άμεσο πρόγονο του ανθρωπίνου είδους. Πρόκειται για ένα πιθηκόμορφο πλάσμα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, απολιθώματα των οστών του οποίου εντοπίστηκαν σε σπήλαιο της Νότιας Αφρικής.

Οι παλαιοντολόγοι πιστεύουν πως τα νέα απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν στο Γιοχανεσμπουργκ έχουν ανεκτίμητη σημασία, ενώ κάποιοι πιθανολογούν πως ενδεχομένως να αλλάξουν όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους.


Το νέο είδος ,που ονομάζεται Αυστραλοπίθηκος sediba, εικάζεται ότι θα εκτόπιζε ως άμεσο πρόγονο του ανθρώπου τον Homo habilis, το διάσημο απολίθωμα του κατασκευαστή εργαλείων που βρέθηκε από τους Λούις και Μέρι Λίκι.

Η επιστημονική κοινότητα είναι μοιρασμένη, καθώς, όπως συνηθίζεται στον τομέα της παλαιοντολογίας, οι επιστήμονες που έχουν βρει κάποιο νέο απολίθωμα επιζητούν να το τοποθετήσουν άμεσα στη γραμμή της ανθρώπινης καταγωγής, ενώ άλλοι ανθίστανται σε τέτοιες ερμηνείες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Μπέργκερ ανέσυραν ένα σχεδόν ολοκληρωμένο δεξί χέρι, ένα πόδι και μια λεκάνη. Τα οστά είναι ιδιαίτερα καλοδιατηρημένα, επειδή οι συγκεκριμένοι Αυστραλοπίθηκοι sediba έπεσε σε μια βαθιά σπηλιά και λίγες εβδομάδες αργότερα σε ένα ίζημα το οποίο οδήγησε ταχύτατα στην απολίθωση των οστών τους .

Οι Αυστραλοπίθηκοι έπεσαν στη σπηλιά πριν από 1977 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τη χρονολόγηση η οποία βασίστηκε στο βαθμό αποσύνθεσης του ουρανίου στο στρώμα πέτρας που περιείχε τα απολιθώματα.

Λόγω της ασυνήθιστης ολοκληρωμένης μορφής και διατήρησης των απολιθωμάτων, ο δρ. Μπέργκερ και οι συνάδελφοί του έχουν έναν πλούτο στοιχείων με τα οποία μπορούν να ισχυριστούν ότι ο Αυστραλοπίθηκος sediba είναι το ενδιάμεσο είδος μεταξύ πιθηκοειδών και αληθινών ανθρώπων.
newsbomb