Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόβλημα για τη γη τα σκουπίδια του διαστήματος

Τα σκουπίδια που υπάρχουν στο διάστημα και τα οποία είναι σε τροχιά γύρω από τη γη, σύντομα θα προκαλέσουν προβλήματα.

Τη διαπίστωση αυτή έκαναν επιστήμονες από τις Η.Π.Α. οι οποίοι προειδοποιούν τη NASA, πως οι ποσότητες των «σκουπιδιών» που είναι στην τροχιά της γης, έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Η αναφορά του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών, τονίζει πως τα άχρηστα αντικείμενα που αιωρούνται στο διάστημα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές είτε σε διαστημικά λεωφορεία, είτε σε δορυφόρους.


Η πρόταση της επιστημονικής ομάδας που έκανε τη διαπίστωση, είναι να θεσπιστούν νέοι κανόνες και να υπάρξουν εντονότερα μέτρα περισυλλογής, σαν τα μαγνητικά δίχτυα και τις «ομπρέλες».

Στα «σκουπίδια», περιλαμβάνονται κομμάτια από τμήματα πυραύλων, παροπλισμένους δορυφόρους, μέχρι και μικρά κομμάτια οχημάτων. Σύμφωνα με τις ενδείξεις υπολογιστών που χρησιμοποιήθηκαν για τις έρευνες, τα κομμάτια αυτά συγκρούονται μεταξύ τους και γίνονται ολοένα και περισσότερα.

Στην αναφορά της ομάδας, αναφέρεται πως το πρόβλημα έχει γίνει μεγαλύτερο εξαιτίας μιας δοκιμής ενός όπλου κατά των δορυφόρων από την Κίνα, το οποίο κατέστρεψε δορυφόρο, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει 150.000 νέα κομμάτια, αλλά και τη σύγκρουση δύο δορυφόρων πριν δύο χρόνια, η οποία δημιούργησε συντρίμμια.

Ο Ντόναλντ Κέσλερ, ο οποίος ηγείται της ομάδας, τόνισε πως ο έλεγχος του περιβάλλοντος έχει χαθεί.
newsbomb