Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Αόρατους στρατιώτες σχεδιάζει η Ρωσία!


 Εκτυπώστε το άρθροΕνημερώστε το φίλο σας για το Email Προσθέστε στο μπλογκ

Επανάσταση στις πληροφοριακές τηλεπικοινωνιακές τεχνολογίες σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν οι Ρώσοι επιστήμονες.

Σε πρόσφατα εγκαινιασμένο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πληροφοριακών Τεχνολογιών, Μηχανικής και Οπτικής της Αγίας Πετρούπολης εκτελούνται έργα για τη δημιουργία οπτικού τσιπ, η χρήση του οποίου θα δημιουργήσει αφάνταστες ως σήμερα δυνατότητες.
Ο κύριος στόχος των ειδικών είναι να κατασκευάσουν οπτικό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα τωρινά κομπιούτερ λειτουργούν με ηλεκτρονικά τσιπ, οι δυνατότητες των οποίων είναι περιορισμένες, είπε στη " Φωνή της Ρωσίας" ο Διευθυντής του εργαστηρίου Πάβελ Μπελόφ:
- Το οπτικό τσιπ θα λειτουργεί εκατομμύρια φορές ταχύτερα από το ηλεκτρονικό. Τα ηλεκτρονικά τσιπ έφτασαν στο όριο των δυνατοτήτων τους. Στα κομπιούτερ που χρησιμοποιούνται σήμερα οι παραγωγοί αγωνίζονται για την ταχύτητα των υπολογισμών και υπάρχουν προβλήματα θέρμανσης των πλακών με τα τσιπ (μικροκυκλωμάτων). Η οπτική λύση θα εξάλειφε όλα αυτά τα προβλήματα, είπε ο επιστήμονας.

Όλες οι πράξεις στους οπτικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα πραγματοποιούνται μέσω ειδικού χειρισμού των ροών οπτικής ακτινοβολίας, πράγμα που θα δώσει τη δυνατότητα επίτευξης μεγαλύτερης παραγωγικότητας υπολογισμών. Η ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων με τη βοήθεια τέτοιου μηχανισμού ανέρχεται σε 640 γιγαμπάιτ το δευτερόλεπτο και έτσι θα μπορεί να εκατονταπλασιαστεί  η ταχύτητα του Ίντερνετ. Το οπτικό τσιπ μπορεί να κατασκευαστεί μόνο από μεταϋλικά, τα οποία δεν υπάρχουν στη φύση. Αυτά τα υλικά τα δημιουργούμε ειδικά, διευκρινίζει ο Πάβελ Μπελόφ. Πρώτα επινοούμε τις ιδιότητες που χρειαζόμαστε και μετά τα δημιουργούμε.
Τα μεταϋλικά ήδη χρησιμοποιούνται στην πράξη για την κατασκευή συμπαγών αντένων των κινητών τηλεφώνων ή στην ιατρική. Ωστόσο στο οπτικό μέρος του φάσματος δεν είναι και τόσο εύκολο να δημιουργήσει κανείς μεταϋλικά. Π.χ., εκπονείται επίστρωμα, με τη βοήθεια του οποίου ένα αντικείμενο μπορεί να γίνει αόρατο για την εξωτερική ακτινοβολία. Το ηλεκτρομαγνητικό κύμα πέφτει, όμως χωρίς οποιαδήποτε διάχυση διαπερνά το αντικείμενο.
Όπως είπε ο ειδικός, προς το παρόν διεξάγονται μόνο αρχικά πειράματα για πολύ μικρά αντικείμενα. Για να πειστούμε ότι το οπτικό αόρατο καπέλο λειτουργεί, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μικροσκόπιο, γιατί αυτό το θαύμα είναι αδύνατο να το παρακολουθήσει κανείς με γυμνά μάτια. Ωστόσο στο μέλλον είναι εντελώς εφικτό να δημιουργηθεί, λόγου χάριν, στρατιωτική παραλλαγή, η οποία θα καθιστά τους στρατιώτες αόρατους σε ορισμένο μέρος του φάσματος.
Οι επιστήμονες της Αγίας Πετρούπολης υπολογίζουν στην ανάπτυξη συνεργασίας με το καινοτομικό ίδρυμα «Σκόλκοβο». Στην πόλη καινοτομιών σχεδιάζεται η κατασκευή εργαστηρίου δημιουργίας μεταϋλικών.

 http://greek.ruvr.ru