Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ανιχνευτές "ιδρώτα" εργαλείο στα χέρια των διασωστών

Την κατασκευή του πρώτου μηχανήματος που μπορεί από την αναπνοή και τον ιδρώτα να εντοπίζει εγκλωβισμένους σε ερείπια κτιρίων μετά μια φυσική καταστροφή ή μια επίθεση ανακοίνωσαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Φυσικής της Βρετανίας.

Οι συγκεκριμένοι ανιχνευτές καταφέρνουν να "μυριστούν" τους μεταβολίτες, που παράγονται από το ανθρώπινο σώμα, όταν αναπνέει, ιδρώνει ή ουρεί.

Μέχρι στιγμής για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων χρησιμοποιούνταν σκύλοι, η εκπαίδευση των οποίων, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, ενώ τα ζώα είναι συνεχώς σε κίνδυνο.


Ο καθηγητής Πολ Τόμας από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Λάφμπορο δήλωσε πως "ένα τέτοιο μηχάνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί τόπου χωρίς εργαστηριακή υποστήριξη.

Μπορεί να ακολουθήσει τα ίχνη ζωής για παρατεταμένη χρονική περίοδο και στο ίδιο σημείο είναι δυνατόν να αναπτυχθούν πολλοί τέτοιοι ανιχνευτές".

Οκτώ εθελοντές πέρασαν πολλές ώρες κάτω από ερείπια μπετόν και σπασμένων γυαλιών σε μια προσομοίωση κατεστραμμένου κτιρίου προκειμένου να δοκιμαστεί το μηχάνημα.

Οι μεταβολίτες που παράχθηκαν από το σώμα τους αλληλεπιδρούν με τα υλικά των ερειπίων και αυξομειώνονται ανάλογα με την υγρασία, τον αέρα και τη ζέστη, καθιστώντας την ανίχνευσή τους πιο δύσκολη.

Οι ανιχνευτές μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν πτητικές οργανικές ενώσεις, όπως η ακετόνη και το ισοπρένιο, καθώς και το το διοξείδιο του άνθρακα και την αμμωνία που παράγονται από τα ανθρώπινα σώματα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να είναι εφικτός ο έγκαιρος εντοπισμός των εγκλωβισμένων.

Πηγή: ΑΠΕ