Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Οι Έλληνες κινδυνεύουν


Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς βρίσκει του Έλληνες στην πιο επικίνδυνη θέση ανάμεσα στου πληθυσμούς της Μεσογείου, χάρη στην αλλαγή του τρόπου ζωής τους.
Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς -όπως καθιερώθηκε από το 1999 η τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας- που αφιερώνεται σήμερα στην ευαισθητοποίησης του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκει του Έλληνες σε άσχημη θέση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας οι Έλληνες, διατρέχουμε τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου, μια θέση που σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλουμε αποκλειστικά στο ότι έχουμε εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ζωής. Έτσι το 45-50% του πληθυσμού είναι καπνιστές, το 30% είναι παχύσαρκοι, το 10% πάσχει από διαβήτη και το 30% περίπου έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Άμεση συνέπεια του παραπάνω φονικού μείγματος είναι κάθε χρόνο 20.000 άνθρωποι να παθαίνουν έμφραγμα στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στις αιτίες θανάτου των Ελλήνων πρώτη είναι η στεφανιαία νόσος που πλήττει όλο και νεότερους ανθρώπους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η αλλαγή του τρόπου ζωής κάνει όλο και πιο δυσοίωνα τα στατιστικά στοιχεία. Έτσι κάθε 2 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος από καρδιαγγειακό νόσημα, κάθε 5 δευτερόλεπτα σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή και κάθε 6 δευτερόλεπτα εκδηλώνεται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς ένας στους τρεις θανάτους παγκοσμίως, οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Έως το 2025, οι θάνατοι θα ξεπερνούν τους 25.000.000 ετησίως. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 17 εκατομμύρια άνθρωποι, εξαιτίας της καρδιαγγειακής νόσου.
Το χτύπημα μάλιστα της νόσου είναι ύπουλο αφού ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει «σιωπηλή» στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση. Αντίθετα, οι γυναίκες είναι περισσότερο τυχερές, καθώς το καρδιακό επεισόδιο συνήθως «προειδοποιεί» με πόνο στο στήθος.
Στην Ελλάδα η καρδιακή ανεπάρκεια, που οφείλεται στη β-Μεσογειακή αναιμία, είναι πρώτη αιτία θανάτου από καρδιά των νέων ηλικίας κάτω των 35 ετών,  ενώ κάθε χρόνο γεννιούνται στη χώρα μας περίπου 1.200 παιδιά με παθήσεις της καρδιάς.
Οι γιατροί τονίζουν ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχος και επισημαίνουν συνεχώς την ανάγκη αλλαγής τρόπου ζωής. Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20-25%, μπορεί να επιτευχθεί εάν κάποιος ακολουθεί σταθερά τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, ενώ ελάττωση του βάρους κατά 5%, επιτυγχάνει 30% μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους που θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο. Η διακοπή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νόσων.
enet