Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Η ESET προειδοποιεί: Εξάπλωση ιού μέσω facebook!

Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελούν μόνο ένα μέσο διασκέδασης, και επικοινωνίας μεταξύ φίλων, αλλά και ένα χώρο όπου το ηλεκτρονικό έγκλημα ανθεί. Πρόσφατα, μια νέα επικίνδυνη παραλλαγή trojan, το Win32/Delf.QCZ, ανιχνεύτηκε από την ESET, η οποία ειδικεύεται στις λύσεις λογισμικού που προσφέρουν προστασία από τις απειλές ασφάλειας των υπολογιστών.

Το κακόβουλο λογισμικό διαδίδεται μέσω του facebook και έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει την antivirus προστασία, εφόσον δεν είναι ανανεωμένη. Το trojan horse είναι ένα είδος malware, το οποίο παραπλανεί τους χρήστες πως πρόκειται για ένα χρήσιμο πρόγραμμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι κακόβουλο λογισμικό με επιβλαβείς σκοπούς.


Το Win32/Delf.QCZ είναι ιδιαίτερα παραπλανητικό εφόσον χρησιμοποιεί το chat του facebook για να εξαπλωθεί. H διαδικασία παραπλάνησης του χρήστη ξεκινά με ένα ψεύτικο μήνυμα όπως «γεια σου, τί κάνεις;», το οποίο στέλνεται στον παραλήπτη υποτιθέμενα από κάποιον που βρίσκεται στη λίστα των φίλων του, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα bot με δυνατότητα να επικοινωνεί άμεσα.

Επιπλέον, φέρει ένα κακόβουλο σύνδεσμο βίντεο, το οποίο αναφέρει το όνομα του χρήστη. Στη συνέχεια, ζητείται από το χρήστη να εγκαταστήσει κάποιο player, το οποίο χρησιμεύει για να κατέβει το κακόβουλο λογισμικό.
protothema