Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο όχημα εξερεύνησης του διαστήματος από τη NASA



Ο επικεφαλής της NASA Τσάρλς Μπόλντεν παρουσίασε σήμερα το σχέδιο ενός νέου βαρέως τύπου οχήματος εκτόξευσης για την εξερεύνηση με επανδρωμένες αποστολές του μακρινού διαστήματος, με απώτερο στόχο τον πλανήτη Αρη.
«Αυτό το νέο σύστημα εκτόξευσης θα δημιουργήσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς, θα εξασφαλίσει τη διατήρηση της αμερικανικής ηγεσίας στο διάστημα και θα εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μπόλντεν σε μια παρουσίαση στο Κογκρέσο, περιβαλλόμενος από πολλούς Γερουσιαστές Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.
Αυτό το σύστημα εκτόξευσης, που ονομάζεται «Space Launch System», θα επιτρέψει τη μεταφορά αστροναυτών πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά σε μια κάψουλα που ονομάζεται «Orion Multi Purpose System», του οποίου το σχήμα θυμίζει εκείνο του προγράμματος «Απόλλων» για την κατάκτηση της Σελήνης.
Οι δύο πρώτοι όροφοι του πυραύλου θα προωθούνται με κρυογονικούς κινητήρες που χρησιμοποιούν ένα μίγμα υδρογόνου και υγρού οξυγόνου.

Η πρώτη έκδοση του συστήματος εκτόξευσης θα είναι σε θέση να μεταφέρει στο διάστημα ωφέλιμο φορτίο μεταξύ 70 και 100 τόνων και θα εξελιχθεί για να αυξήσει αυτή την ικανότητα έως τους 130 τόνους.
Αυτό το σύστημα θα χρησιμοποιεί ευρέως δοκιμασμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για τις εκτοξεύσεις των διαστημικών λεωφορείων, υπογραμμίζει η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ σε ανακοίνωση της.
Το τελευταίο διαστημικό λεωφορείο, το Ατλαντίς, πραγματοποίησε πτήση τον Ιούλιο θέτοντας τέρμα σε ένα πρόγραμμα που διήρκεσε τρεις δεκαετίες.
Η απόφαση για την έναρξη του σχεδίου αυτού έγινε μετά από πολλούς μήνες στοχασμού κατά τη διάρκεια των οποίων η NASA εξέτασε διάφορα σχέδια βαρέων οχημάτων εκτόξευσης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ