Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ορθοπεδικής

Την τεχνολογία των υπερήχων αξιοποίησαν επιστήμονες του Βασιλικού Νοσοκομείου της Γλασκώβης για την ταχύτερη αποκατάσταση των καταγμάτων.

Ο ορθοπεδικός χειρουργός Άνγκους ΜακΛιν της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου χρησιμοποίησε την μέθοδο που έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των ιατρικών διαγνώσεων, προκειμένου να επιταχύνει κατά το ένα τρίτο τουλάχιστον, κατά μέσο όρο, τον χρόνο αποκατάστασης των ασθενών με σοβαρά κατάγματα.


Οι υπέρηχοι προκαλούν δονήσεις στα κύτταρα στην περιοχή του κατάγματος, με αποτέλεσμα η ενεργοποίηση και επιτάχυνση της αναγέννησης του σπασμένου οστού.

Αυτό συμβαίνει γιατί με τη δόνηση των κυττάρων διευκολύνεται η απομάκρυνση των βακτηρίων από την περιοχή του τραύματος και, παράλληλα, υποβοηθάται η γέννηση νέων οστικών κυττάρων.

Οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται αρχικά σε πολύπλοκα κατάγματα, δεδομένου ότι το κόστος προς το παρόν παραμένει πολύ υψηλό, ενώ σύντομα οι επιστήμονες θεωρούν πως θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πιο απλές περιπτώσεις.

Οι υπέρηχοι παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά μεταπολεμικά στη Γλασκώβη, ως εξέλιξη της πολεμικής τεχνολογίας του σόναρ, προκειμένου να παράγουν εικόνες του εσωτερικού του σώματος.

Πλέον είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στην ορθοπεδική, καθώς μόνο επιταχύνουν την διαδικασία θεραπείας των καταγμάτων έως και κατά 40%, ενώ επίσης βοηθούν και στο σωστό «δέσιμο» των οστών.
nooz.gr