Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Εξέλιξη: Μια ιστορία χωρίς τέλος


«Εξέλιξη» είναι ο τίτλος της νέας ψηφιακής παράστασης που ξεκίνησε να προβάλλεται από τις 4 Νοεμβρίου 2011 στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Πρόκειται για μια συναρπαστική σπονδυλωτή σαραντάλεπτη παράσταση με πέντε ενότητες, που αφηγούνται την εξελικτική πορεία του σύμπαντος, των άστρων, του πλανήτη μας, των έμβιων οργανισμών που φιλοξενεί αλλά και του πολιτισμού μας. Η «Εξέλιξη» είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουμε ότι κι εμείς οι ίδιοι, αλλά και κάθε άλλος έμβιος οργανισμός που φιλοξενεί η Γη, δεν είμαστε παρά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας βιολογικής εξέλιξης, η οποία ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Αλλωστε, η εμφάνιση και η εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, από τότε δηλαδή που οι πρώτοι μας μακρινοί πρόγονοι εγκατέλειψαν τον νομαδικό τρόπο ζωής τους και εγκαταστάθηκαν στους πρώτους μόνιμους οικισμούς τους, καλύπτουν μια χρονική περίοδο που, μέχρι σήμερα, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10.000 χρόνια. Η παράσταση δηλαδή αυτή είναι μια ιστορία ο επίλογος της οποίας δεν έχει ακόμη γραφτεί! Ας σημειώσουμε ότι πρώτη φορά δημιουργείται παράσταση εξ ολοκλήρου με τη βοήθεια ενός λογισμικού (Hive 3D) που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν έλληνες τεχνικοί.
enet