Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Σε φάση ανάπτυξης οι επόμενες τεχνολογίες για την ασύρματη επικοινωνία

Η εταιρεία ημιαγωγών ROHM, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οσάκα, ανακοίνωσε ότι κατάφερε να κατασκευάσει ένα chip που δίνει τη δυνατότητα για ασύρματη επικοινωνία υψηλών ταχυτήτων. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ταχύτητες θα αγγίξουν μελλοντικά τα 30Gbps.

Το chip που έχει κατασκευάσει η ROHM λειτουργεί σε κύματα terahertz κι επιτυγχάνει ταχύτητα 1,5Gbps. Με άλλα λόγια, η τεχνολογία της ROHM είναι πέντε φορές ταχύτερη από το LTE 4G που είναι σήμερα η κορυφή στα ασύρματα δίκτυα. Στη θεωρία, πάντως, η τεχνολογία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 30Gbps, οπότε υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για βελτίωση.


Το chip της ROHM ενσωματώνει ειδική κεραία κι έχει αυτή τη στιγμή διαστάσεις 2x2x1cm, οπότε δε χωράει σε ένα smartphone. Το κόστος του, πάντως, είναι μόλις 1,3 $, άρα είναι εμπορικά αξιοποιήσιμο -θεωρητικά τουλάχιστον- σε ένα laptop. Φυσικά, το μέγεθός του αναμένεται να μικρύνει στο μέλλον, οπότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κινητά τηλέφωνα.

Στην καλύτερη περίπτωση, θα δούμε την τεχνολογία της ROHM να γίνεται mainstream μετά το 2014. Το LTE θεωρείται ακόμα "εξωτικό" προϊόν, οπότε θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να παλιώσει και να αρχίσει ο κόσμος να ζητά κάτι πιο γρήγορο.
Πηγή: geek
e-pcmag