Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ταξιδεύει το νετρίνο ταχύτερα από το φως;

 Υποστηρίζουν ότι αν τα νετρίνο ταξίδευαν έστω και οριακά πιο γρήγορα από το φως, θα είχαν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους μέχρι να φθάσουν από το CERN


Διεθνής επιστημονική έρευνα αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι το νετρίνο είναι ταχύτερο του φωτός.

Πάντως, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των νέων μετρήσεων του πειράματος OPERA, τα οποία επιβεβαιώνουν το ανατρεπτικό αρχικό πόρισμα του Σεπτεμβρίου, ότι υπάρχει τελικά -αντίθετα με ό,τι πίστευε ο Αϊνστάιν- κάτι στο σύμπαν που τρέχει πιο γρήγορα από το φως.


Οι ερευνητές του πειράματος ICARUS, που λαμβάνει χώρα στο ίδιο υπόγειο εργαστήριο με το OPERΑ, μελέτησαν τα ίδια εξωτικά υποατομικά σωματίδια και επιμένουν ότι τα πορίσματα των συναδέλφων τους δεν είναι σωστά.

Οι εν λόγω φυσικοί έκαναν το Σάββατο τη σχετική προδημοσίευση στον ίδιο επιστημονικό διαδικτυακό τόπο (στο arxiv.org) όπου έγινε την Παρασκευή και η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων του πειράματος OPERA.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι αν τα νετρίνο ταξίδευαν έστω και οριακά πιο γρήγορα από το φως, θα είχαν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους μέχρι να φθάσουν από το CERN (τον τόπο εκπομπής τους) μέχρι τους ανιχνευτές του εργαστηρίου του Γκραν Σάσο.

Αντίθετα όμως με αυτή την θεωρητική πρόβλεψη, όπως λένε, τα νετρίνο που έφθασαν στο ιταλικό ινστιτούτο, είχαν την αναμενόμενη ενέργεια που θα αντιστοιχούσε σε σωματίδια που κινούνται απλώς με την ταχύτητα του φωτός.

Σύμφωνα με την θεωρία της σχετικότητας που διατύπωσε ο Αλμπερτ Αϊνστάιν το 1905 και η οποία μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα θεμέλια της σύγχρονης φυσικής, τίποτε στην Φύση δεν είναι σε θέση να ταξιδέψει πιο γρήγορα από το φως.
Aegean Times.gr