Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Robo-φίδι: Εύκαμπτος ρομποτικός βραχίονας που θα μπορεί να σώζει ανθρώπινες ζωές

Η εταιρεία OC Robotics μας προσέφερε ένα ακόμα ρομπότ το οποίο θα μπορεί πραγματικά να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στα σωστικά συνεργεία αλλά και γενικότερα να βοηθήσει σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών εφαρμογών, ενώ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ελέγχων σε ραδιενεργές περιοχές πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Ο βραχίονας αποτελείται από σύρματα και καλώδια τα οποία λειτουργούν όπως και οι μυς στο ανθρώπινο χέρι για να του προσδίδουν την δυνατότητα κίνησης, ενώ Στο άκρο του είναι δυνατόν να προσαρμοστούν ένα σωρό εργαλεία και αισθητήρες, όπως κάμερες, φως, εργαλεία κοπής.


Σε μια επίδειξη που πραγματοποίησε η εταιρεία νωρίτερα αυτό τον χρόνο, ο τεχνικός επικεφαλής δήλωσε ότι ο βραχίονας ξεπέρασε τις προσδοκίες τους και πως θα μπορούσε τελικά να μειώσει τον χρόνο που σπαταλάνε οι εργάτες σε επικίνδυνα ραδιενεργά περιβάλλοντα στην προσπάθειά τους να διενεργήσουν ελέγχους σε διάφορους εξοπλισμούς και εγκαταστάσεις.

Η καινοτόμος τεχνολογία προσφέρθηκε στους ιδιοκτήτες του πυρηνικού εργοστασίου στην Fukushima, Daiichi, προκειμένου να τους βοηθήσουν στον καθαρισμό και στις επισκευές, αν και μέχρι τώρα δεν την έχουν αποδεχτεί.

Ωστόσο έχει υπάρξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και τις ΗΠΑ, καθώς και από τους κατασκευαστές αεροσκαφών Airbus και Boeing.

Η εταιρεία Bristol αναπτύσσει το ρομπότ για την πραγματοποιήση τη σφράγισης, τη διάτρησης και την επιθεώρησης εργασίας σε περιορισμένους χώρους μέσα στις ατράκτους αεροσκαφών.
Robo-φίδι: Εύκαμπτος ρομποτικός βραχίονας που θα μπορεί να σώζει ανθρώπινες ζωές
proho