Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Το Spirit μας προσφέρει βόλτα στον Άρη!

Το Spirit μας προσφέρει βόλτα στον Άρη!
Το 2004, δύο οχήματα προσεδαφίστηκαν στον Άρη προκειμένου να εξερευνήσουν και να συλλέξουν πληροφορίες για τον «κόκκινο πλανήτη».

Τα Spirit και Opportunity ξεκίνησαν το ταξίδι τους το 2003 και είχαν σαν αποστολή να μελετήσουν το έδαφος και τα πετρώματα, ώστε μέσα από τις πληροφορίες να απαντηθεί το ερώτημα σχετικά με το παρελθόν του Άρη.

Η αποστολή εντάχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος εξερεύνησης του πλανήτη από τη NASA, το οποίο περιλάμβανε τρεις προηγούμενες επιτυχημένες προσπάθειες. Τα δύο Viking το 1976 και το Mars Pathfinder το 1997.


Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η αποστολή των δύο οχημάτων στον Άρη θα διαρκούσε 3 μήνες αλλά το spirit τους διέψευσε καθώς συνέχιζε να «εργάζεται» για 6 χρόνια, 2 μήνες 19 ημέρες ή αν προτιμάτε, 25 φορές πάνω από την αρχική προγραμματισμένη διάρκεια της αποστολής!

Δείτε στα video που ακολουθούν, τις κινήσεις που έκανε το Spirit στον «κόκκινο πλανήτη» και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποτύπωσε η ενσωματωμένη κάμερα του οχήματος που συγκαταλέγεται στα πιο πετυχημένα στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.
newsbomb