Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Σώστε τη μέση σας από την καθημερινότητα




Των Σταύρου Τσίλικα και Απόστολου Καραγιάννη
Πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις οσφυαλγίας, συχνά λόγω συνδυασμού της κακής στάσης του σώματος με την άσκηση υπερβολικών πιέσεων στη μέση τους.
Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι οι διαφορετικές στάσεις του σώματος και τα διαφορετικά φορτία επηρεάζουν τη σπονδυλική στήλη και τις δομές της και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη μέση.

Αυτοκίνητο που οδηγείται με τη... σκέψη


Αυτοκίνητο που οδηγείται με τη... σκέψη
Γερμανοί ερευνητές, από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ανέπτυξαν μια επαναστατική τεχνολογία που καθιστά δυνατό τον έλεγχο ενός οχήματος μόνο με τη σκέψη.
Χρησιμοποιώντας κοινούς αισθητήρες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δημιουργήσουν το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με τη δύναμη του νου. ..

Σε πρώτη φάση διαχώρησαν τα βιοηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα που δημιουργούνται, όταν ένας οδηγός σκέφτεται εντολές όπως «στρίψε», «πάτα γκάζι ή φρένο» και στη συνέχεια, κατάφεραν να αναπτύξουν μια διεπαφή που συνδέει τους αισθητήρες με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που ελέγχει το αυτοκίνητο.

Ανοιξε τις πόρτες του το διαδικτυακό μουσείο

Μια εξαιρετικά κοντινή ματιά στα αριστουργήματα της τέχνης μέσα στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου θα μπορούμε πλέον να «ρίχνουμε» από τον υπολογιστή μας χάρη στο νέο πρόγραμμα «Art Project» της Google.

«Η γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι είναι ένα από τα έργα που μπορούμε να δούμε στο «Art project»
Από χθες, λοιπόν, που άνοιξε το διαδικτυακό μουσείο και χωρίς να απομακρυνθούμε ούτε βήμα από το σπίτι μας, έχουμε τη δυνατότητα να περιηγηθούμε σε 385 αίθουσες 17 μουσείων (εκ των οποίων το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Αμστερνταμ, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, το Μητροπολιτικό ...

Οι καρέτα καρέτα διαθέτουν... GPS!

Οι καρέτα καρέτα διαθέτουν... GPS!
Οι χελώνες που κινούνται κάθε χρόνο σε χιλιάδες μίλια ανοιχτής θάλασσας προκειμένου τελικά να επιστρέψουν στις περιοχές όπου γεννούν τα αυγά τους, έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται ακριβώς την γεωγραφική τους θέση, κατέληξαν οι επιστήμονες....

Ανεβαίνει η στάθμη των νερών της Μεσογείου


Η στάθμη των νερών της Μεσογείου ανεβαίνει με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό, από την αρχή του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με ένα πρωτοποριακό ισπανικό σύστημα παρατήρησης της θάλασσας, με το οποίο δουλεύουν οι ερευνητές του Ισπανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου.
Οι Ισπανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Μανουέλ Βάργκας Γιάνεθ του Ισπανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, που παρουσίασαν τις εκτιμήσεις τους σε μελέτη με τίτλο "Κλιματική Αλλαγή στην Ισπανική Μεσόγειο", αποδίδουν την ανοδική τάση των υδάτων της Μεσογείου, κυρίως στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής λόγω ανόδου της θερμοκρασίας....

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Μαγικό βίντεο του Discovery

Το Discovery βρίσκεται ήδη στο διάστημα για την τελευταία του βόλτα.
Το διαστημικό λεωφορείο είναι ήδη συνδεδεμένο με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βγάζοντας εις πέρας την 39η και τελευταία πτήση του.
Το Discovery με το εξαμελές πλήρωμά του, βρίσκεται στο διάστημα για 11 μέρες και θα παραδώσει στους κατοίκους του Διαστημικού Σταθμού μια μονάδα αποθήκευσης και ανταλλακτικά.

Βίντεο ντοκουμέντο! :

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Επιστημονική εφεύρεση παράγει καθαρό νερό σε καταστάσεις ανάγκης


Φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, τσουνάμι και σεισμοί συχνά καταλήγουν στην εξάπλωση ασθενειών όπως γαστρεντερίτιδα ή χολέρα εξαιτίας της έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού.
Τώρα, όμως, χημικοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα για την κατασκευή μιας φθηνής και φορητής συσκευής βασισμένης σε ένα χάρτινο φίλτρο το οποίο επικαλύπτεται από ασημένια νανοσωματίδια που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τον καθαρισμό του νερού.

Ο μικρότερος υπολογιστής του κόσμου σε ανθρώπινο μάτι


glafkomA
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντένις Σιλβέστερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής DailyMail, εφηύραν ένα μικροσκοπικό υπολογιστή, που περιλαμβάνει έναν χαμηλής ενέργειας επεξεργαστή, έναν αισθητήρα πίεσης του αίματος στο μάτι, μια μνήμη, μια πολύ λεπτή μπαταρία-φιλμ, μια ηλιακή κυψέλη και μια ασύρματη κεραία, που μεταδίδει δεδομένα σε μια εξωτερική συσκευή ή σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Και όλα αυτά, σε επιφάνεια μόλις ενός τετραγωνικού χιλιοστού....

Ενας "Kitt" για κοινούς θνητούς!

Το μόνο που χρειάζεται να προσέχεις, όταν οδηγείς αυτό το αυτοκίνητο, είναι να μην πετάγονται οι σκέψεις σου εδώ κι εκεί, γιατί τότε κινδυνεύεις να τρακάρεις. Γερμανοί ερευνητές, από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ανέπτυξαν μια επαναστατική τεχνολογία που καθιστά δυνατό τον έλεγχο ενός οχήματος μόνο με το νου.

Χρησιμοποιώντας αισθητήρες, διαθέσιμους ήδη στο εμπόριο, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, οι επιστήμονες μπόρεσαν σε πρώτη φάση να διαχωρίσουν τα

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

O πρώτος στον κόσμο "Μαραθώνιος" για ρομπότ!

Για πρώτη φορά στον κόσμο, δίποδα ανθρωποειδή ρομπότ άρχισαν να διαγωνίζονται στο στίβο, στην κανονική "Μαραθώνια" διαδρομή των περίπου 42.200 μέτρων.

Η κούρσα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική "Γκάρντιαν", διεξάγεται σε ένα κλειστό χώρο 100 μέτρων στο Εμπορικό Κέντρο Ασίας-Ειρηνικού στην πόλη της Οζάκα, Ιαπωνία. Αναμένεται η διαδρομή να διαρκέσει, χωρίς διακοπή, περίπου τέσσερις μέρες (περίπου 422 γύρους), καθώς τα ρομπότ τρέχουν αρκετά πιο αργά από τους ανθρώπους.

Τεχνολογία Thunderbolt… όνομα και πράγμα!

H νέα τεχνολογία- αστραπή της Intel, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρίας παραγωγής επεξεργαστών, είναι γεγονός και φέρει το όνομα Thunderbolt. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει τη σύνδεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών με τις διάφορες περιφερειακές συσκευές (π.χ. εκτυπωτές ή μηχανήματα ανάγνωσης και εγγραφής) με ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων διπλάσιες και από αυτές που είναι εφικτές με το νέο USB 3.0, το οποίο δεν έχει ακόμη αντικαταστήσει το σημερινό USB 2.0, καθώς είναι αυτό που χρησιμοποιείται ευρέως.

Το τελευταίο ταξίδι του Discovery - VIDEO

Για το τελευταίο ταξίδι του στο Διάστημα αναχώρησε την Πέμπτη, στις 23:55 ώρα Ελλάδος, το Discovery μετά από τέσσερις μήνες καθυστέρησης-λόγω τεχνικών προβλημάτων.


Πλήθος κόσμου έσπευσε στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ για να δει από κοντά αυτή την ιστορική στιγμή, αφού μετά από 27 χρόνια δεκάδων αποστολών, το Discovery -το παλαιότερο αεροσκάφος σε λειτουργία από τον στόλο των διαστημικών λεωφορείων- θα σταματήσει για πάντα τα ταξίδια του στο διάστημα και θα γίνει μουσειακό έκθεμα....

Στον ISS το πρώτο ανδροειδές ρομπότ -VIDEO

Image
Το πρώτο ανδροειδές ή ανθρωποειδές ρομπότ που θα ταξιδέψει στο διάστημα πρόκειται να εκτοξευθεί σήμερα με το διαστημικό λεωφορείο Discoverry και με την αποστολή STS-133.

Ο Robonaut ή αλλιώς R2 –ένα D2 του «λείπει» να γίνει το γνωστό ρομπότ στην ταινία ο πόλεμος των άστρων- είναι ένα ρομποτικό πολυχρηστικό εργαλείο που πρόκειται να αποτελέσει μόνιμο κάτοικο του διεθνούς διαστημικού σταθμού (ISS)....

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΑΘΗΝΑ : Το Πλανητάριο ανοίγει «Παράθυρα στο Σύμπαν»


Μια νέα παράσταση με τίτλο «Παράθυρα στο Σύμπαν» παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου από τις 3 Μαρτίου.

Η παράσταση παρακολουθεί την πορεία εξέλιξης των τηλεσκοπίων από τον Γαλιλαίο μέχρι τα γιγάντια τηλεσκόπια του σήμερα και του αύριο, τόσο στην επιφάνεια της Γης όσο και στο Διάστημα, με σκοπό να περιγραφούν οι τρόποι και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι και αστροφυσικοί στην προσπάθειά τους να διερευνήσουν τα μυστικά του Σύμπαντος.....

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Apple: νέα μορφή διασύνδεσης μεταξύ συσκευών στα 10Gbit/s ;


Ενδιαφέρον προκαλεί μια πληροφορία που κυκλοφορεί στα πηγαδάκια του Διαδικτύου, μια και αναφέρει ότι η Apple ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια νέα μορφή «παν-σύνδεσης υψηλής ταχύτητας» μεταξύ υπολογιστών αλλά και πληθώρας συσκευών. Η επινόηση και ανάπτυξη προέρχονται από την Apple, αν και η πρώτη παρουσίαση της φημολογούμενης μορφής ...

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Βαθιά μεσάνυχτα για τον βαθύ άνθρακα

Απεικόνιση υγροποιημένου άνθρακα σε συνθήκες υψηλών πιέσεων και θερμοκρασίας (Alfredo Correa/Lawrence Livermore National Laboratory)
Ένα δεκαετές πρόγραμμα ξεκίνησαν εκατοντάδες επιστήμονες από διάφορες χώρες, με στόχο τη μελέτη των κινήσεων και την εξέλιξη του σημαντικότερου στοιχείου στον μανδύα και τον πυρήνα της Γης, του βαθύ άνθρακα. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες έχουν «βαθιά μεσάνυχτα» για τον άνθρακα στα έγκατα της Γης. Ο άνθρακας αποτελεί τη βάση της ζωής στη Γη, το κύριο συστατικό των ενεργειακών πηγών της ανθρωπότητας, καθώς και το «κλειδί» για τη ρύθμιση του κλίματος.

Απεικόνιση υγροποιημένου άνθρακα σε συνθήκες υψηλών πιέσεων και θερμοκρασίας (Alfredo Correa/Lawrence Livermore National Laboratory)...

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Για ρεκόρ πάει το πειραματικό στρατιωτικό λέιζερ


Δημοσίευση 21/02/2011 

Το λέιζερ με την ισχυρότερη δέσμη του κόσμου, ικανό να λιώνει έξι μέτρα ατσάλι το δευτερόλεπτο, ετοιμάζεται τώρα να γίνει ακόμα ισχυρότερο.
Χάρη στη βελτίωση του συστήματος από το οποίο αντλεί ενέργεια, το «λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρονίων», ή FEL, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην τελική του θέση, τα καταστρώματα των αμερικανικών πολεμικών πλοίων.
Ο επιταχυντής που τροφοδοτεί το λέιζερ λειτουργεί πλέον στην τάση-ρεκόρ των 500 Kilovolt, ανακοίνωσε το Εθνικό Εργαστήριο «Τόμας Τζέφερσον» της Βιρτζίνια, το οποίο αναπτύσσει το όπλο σε συνεργασία με το Γραφείο Ναυτικής Έρευνας του Πολεμικού Ναυτικού....

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΔΕΙΤΕ: Όπως τις κατέγραψε ο φακός των αστροναυτών της NASA
Οι παρακάτω εικόνες που ταξιδεύουν τα µάτια και το µυαλό µας έχουν τραßηχτεί από τον αστροναύτη της NASA, Douglas H. Wheelock, ο οποίος στις 22 Σεπτεµßρίου του 2010 ανέλαßε τη διοίκηση του Διεθνούς Διαστηµικού Σταθµού.

Τα λόγια είναι περιττά… απλά απολαύστε τες!
Από το συνεργάτη μας : 

George Vlachopoulos






http://www.newsbeast.gr/files/1/2011/01/25/apisteutesforografiesdiastima1.jpg
Το διαστηµόπλοιο Discovery

Τι συμβαίνει με τον μαγνητικό άξονα της Γης;



Σχετίζονται οι «μαζικές αυτοκτονίες» πουλιών και ψαριών με αιφνίδια διαταραχή του μαγνητικού χάρτη της Γης; Σε αυτό και άλλα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Τάσου Καφαντάρη στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής".
Τι σκότωσε τα πουλιά;
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στις 11.00 τη νύχτα, χιλιάδες μαυροπούλια άρχισαν να... πέφτουν βροχή στις στέγες και στους δρόμους της μικρής αμερικανικής πόλης Βeebe του Αρκάνσας.

Πως συμπεριφέρεται το γυαλί στο απόλυτο μηδέν!



Ανακάλυψη-έκπληξη των επιστημόνων

Όλοι ξέρουμε ότι το γυαλί λιώνει όταν θερμανθεί. Αυτό που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ότι ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και όταν ψυχθεί! Αφού πραγματοποίησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν το γυαλί φθάσει στη θερμοκρασία του απόλυτου μηδέν, τα μόριά του δεν κινούνται αυτόνομα, αλλά κατά κύματα και αυτό προκαλεί ένα φαινόμενο παρόμοιο με την τήξη.

Νέο “έξυπνο” κινητό τηλέφωνο



Νέο “έξυπνο” κινητό τηλέφωνο προσφέρει στους χρήστες ηλεκτροκαρδιογράφημα και σε περίπτωση ανάγκης καλεί αυτόματα το ασθενοφόρο.
Τα νέα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα ΕΡΙ Life, που παρουσιάστηκαν στη διεθνή έκθεση Mobile World Congress  στη Βαρκελώνη, ελέγχουν το σφυγμό του χρήστη. Έπειτα αποστέλλουν τα αποτελέσματα μέσω διαδικτύου σε ένα ιατρικό κέντρο 24ωρης λειτουργίας. Σε περίπτωση που χρειαστεί, το κέντρο στέλνει άμεσα ένα ασθενοφόρο και ο χρήστης λαμβάνει ένα μήνυμα που λέει "το ασθενοφόρο έρχεται!".....

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

2012: Αναστροφή του γήινου μαγνητικού πεδίου



2012: Αναστροφή του γήινου μαγνητικού πεδίου







iPhone 5 με 4″ οθόνη; Απλά μαθηματικά…




Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε η φήμη ότι το επόμενης γενιάς iPhone 5 θα διαθέτει οθόνη 4 ιντσών, ελαφρώς μεγαλύτερη από τις υπάρχουσες 3,5 ίντσες του iPhone 4.

Παρακάτω όμως θα δούμε γιατί η συγκεκριμένη φήμη είναι αμφισβητήσιμη, παρόλο που κάτι τέτοιο θεωρητικά είναι εφικτό!

Εάν η Apple αυξήσει το μέγεθος της οθόνης στο iPhone 5 αλλά διατηρήσει ίδιο το aspect ratio 3:2 όπως έχουν όλα τα iPhones μέχρι και σήμερα, οι διαστάσεις της νέας οθόνης θα πρέπει να είναι 8,433 x 5,639 cm. Το πλάτος του iPhone 4 όμως είναι μόλις 5,87 cm και διατηρώντας τις ίδιες διαστάσεις στη νέα συσκευή, το περιθώριο που μένει στην κάθε πλευρά είναι περίπου 1 millimeter. Η οθόνη, δηλαδή, θα καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την μπροστινή πλευρά........

Oικολογικά… USB!


Οικολογική συνείδηση φαίνεται ότι απέκτησε και η...τεχνολογία. H εταιρία Art Lebedev παρουσίασε τα ανακυκλωμένα USB sticks, που είναι κατασκευασμένα από χαρτόνι και διαθέτουν τα βασικά ηλεκτρονικά στοιχεία καθώς και βύσμα σύνδεσης....

Το διορατικό εγκεφαλικό επεισόδιο της Τζιλ Μπόλτι Τέηλορ-( Εξαιρετικά ενδιαφέρον)



 Μας το έστειλε ο συνεργάτης μας George Vlachopoulos

 

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Περίεργα οχήματα...

Ένα Ρομπότ-Avatar “οδηγεί” άρρωστο νεαρό αγόρι στο σχολείο - VIDEO



Συντάκτης : Βασιλική Ζησιάδη


Επειδή και με το παραμικρό κρύωμα κάποιος ιός θα μπορούσε να τον σκοτώσει, ο Lyndon Baty σχεδόν ποτέ δεν αφήνει το σπίτι του. Ωστόσο η επιστήμη βρήκε έναν τρόπο να επιτρέπει στο 15χρονο αγόρι από το Τέξας να πηγαίνει στο σχολείο - τουλάχιστον εικονικά.

Ένα είδωλο-ρομπότ θα πηγαίνει τώρα στις τάξεις και θα περιπλανιέται στους διαδρόμους του σχολείου αντί για τον Lyndon, ο οποίος είναι

Γλίτωσε η Γη το ηλιακό «τσουνάμι»

To γιγάντιο σύννεφο πλάσματος που εκτινάχθηκε στο Διάστημα από την ηλιακή έκρηξη της Τρίτης δεν πέτυχε μετωπικά τη Γη, και τα προβλήματα που προκαλεί η γεωμαγνητική καταιγίδα φαίνεται ότι περιορίζονται στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Είναι αποτέλεσμα τριων μεγάλων εκρήξεων που έγιναν στην επιφάνεια του Ηλιου και θεωρούνται οι ισχυρότερες που έχουν παρατηρηθεί από το 2006 και μετά.

Η Ανδρομέδα αποκαλύπτει τον Γαλαξία μας

Ως σήμερα πιστεύαμε ότι ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, ο πιο κοντινός στον δικό μας, αποτελείτο από έναν γιγαντιαίο «λεπτό» δίσκο μέσα στον οποίο βρίσκονταν τα δισεκατομμύρια άστρα του.

Ομάδα επιστημόνων που μελετούσε επί πέντε χρόνια τον Γαλαξία της Ανδρομέδας διαπίστωσε ότι ο γαλαξίας αποτελείται τελικά από δύο δίσκους. Ο δεύτερος δίσκος είναι πιο «παχύς» από τον άλλο και περιέχει το 30% των άστρων του Γαλαξία.

Γάτα σε βαζάκι!

Τη φήμη της ως αιλουροειδές αποδεικνύει περίτρανα μία γάτα στη Ρωσία, ονόματι Ksyusha. Η μικρή γάτα χώνεται στα πιο στενά σημεία του σπιτιού μέχρι και σε βαζάκια μαρκελάδας!

Όπως λέει η ιδιοκτήτριά της, από μωρό η Ksyusha έμπαινε μέσα σε πιο απίθανα μέρη. «Ήταν πολύ ιδιαίτερο γατί και άρχισε να μπαίνει μέσα σε βαζάκια από όταν ήταν ακόμα μερικών εβδομάδων», λέει η Yuriy Korotun.


newsbomb

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Συσκευή που καταστρέφει τον καρκίνο... Αρκούν δεκαπέντε λεπτά!

syskevi skotonei ton karkinoΈνα υπερ-ακριβές μηχάνημα ακτινοθεραπείας, το οποίο μπορεί να στοχεύσει όγκους βαθιά μέσα στο σώμα, δίνει ελπίδα σε πολλούς ασθενείς στη Βρετανία.
Η ακτινοχειρουργική είναι μια μη επεμβατική θεραπεία καρκίνου, στην οποία χρησιμοποιούνται ακτίνες για να καταστρέψουν ή να συρρικνώσουν τους όγκους.
Το μηχάνημα Novalis Tx προσαρμόζει τις ακτίνες αυτές για να ταιριάζουν με το ακριβές σχήμα, μέγεθος και θέση του όγκου στο σώμα.
Η συσκευή μπορεί επίσης να....

Ανακάλυψαν τυχαία τη θεραπεία της φαλάκρας


Στην πρώτη σειρά διακρίνονται ποντίκια τεσσάρων μηνών με φαλάκρα. Στη δεύτερη τρεις ημέρες μετά από την τελευταία ένεση της θεραπείας. Στην τρίτη σειρά τα ίδια ποντίκια τέσσερις εβδομάδες αργότερα

Αμερικανοί ερευνητές που μελετούσαν τις συνέπειες του στρες στο γαστρεντερικό σύστημα και τη διαδικασία της πέψης, ανακάλυψαν τυχαία μια χημική ουσία που προάγει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στην πιο συχνή μορφή φαλάκρας, την ανδρογενή αλωπεκία.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι εισάγοντας με ένεση σε πειραματόζωα την ουσία αστρεσίνη-Β, η οποία αναστέλλει την ορμόνη «CRF» που προκαλεί στρες και σχετίζεται με την τριχόπτωση, άρχισαν να ξαναβγάζουν τρίχες και μάλιστα με εντυπωσιακά γρήγορο ρυθμό....

Δημιουργήθηκε το πρώτο αντι-λέιζερ


Φυσικοί κατασκεύασαν το πρώτο αντι- λέιζερ, συσκευή που μπορεί να ακυρώσει μια εισερχόμενη ακτίνα, απορροφώντας την εντελώς.
Η συσκευή δε θα μπορεί να λειτουργήσει κατά των όπλων μαζικής καταστροφής αλλά οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γιέιλ εκτιμούν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στους υπερυπολογιστές της επόμενης γενιάς. Οι υπερυπολογιστές θα κατασκευάζονται με υλικά που χρησιμοποιούν φως αντί για ηλεκτρόνια.
Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη ενώ προσπαθούσαν να αναπτύξουν μια θεωρία στην οποία υλικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για λέιζερ....

Τρεις ηλιακές θύελλες πλησιάζουν τη Γη



Επιστήμονες από όλο τον κόσμο παρακολουθούν με προσοχή τρεις ηλιακές θύελλες οι οποίες αναμένεται να πλησιάσουν τη Γη μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Οι ηλιακές θύελλες οι οποίες προκλήθηκαν από τρεις μεγάλες εκρήξεις στην επιφάνεια του Ηλιου θεωρούνται οι ισχυρότερες που έχουν παρατηρηθεί από το 2006 και είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης αλλά και στις τηλεπικοινωνίες. Παράλληλα θα ενταθεί το βόρειο σέλλας το οποίο θα γίνει ορατό και σε νοτιότερες περιοχές του πλανήτη, όπως, για παράδειγμα, στη Βρετανία.
enet.gr

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Μια γάτα διέσχισε τη Σιβηρία για να βρει το σπίτι της

Συντάκτης: Ζησιάδη Βασιλική

Ο αρσενικός γάτος της φωτογραφίας, με το όνομα Kuzya, δύο μόλις ετών, έκανε ένα άνευ προηγουμένου ταξίδι στη δημοκρατία Yakutia της Σιβηρίας στη Ρωσία. Ο Kuzya περπάτησε 2.150 χιλιόμετρα σε τρεις μήνες για να βρει το σπίτι του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Regnum .

Ο Kuzya ζούσε με την οικογένεια Efremovs στο μικρό χωριό Olenyok. Οι ιδιοκτήτες πήραν το

Ηλιακή καταιγίδα

Σούπερ έκρηξη στον Ηλιο απειλή για τις τηλεπικοινωνίες

Νέα Υόρκη

Χθες Τρίτη, τις πρώτες πρωϊνές ώρες, το διαστημικό παρατηρητήριο Solar Dynamics Observatory που παρακολουθείτον Ηλιο κατέγραψε την πιο ισχυρή έκρηξη που συμβεί στο μητρικό μας άστρο τα τελευταία χρόνια.

Η ηλιακή αυτή καταιγίδα απελευθέρωσε μεγάλες ποσότητας ακτινοβολίας που μέσα σε λίγα λεπτά έφτασαν στην Γη. Παράλληλα παρήγαγε ένα

Ανακαλύφθηκαν 3D ταινίες από τους Ναζί!

Όσοι πίστευαν πως η τεχνολογία 3D είναι σχετικά πρόσφατη, καλύτερα να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Οι περισσότεροι σινεφίλ μαγεύτηκαν από της εικονογραφικές επιδόσεις του Avatar, το οποίο χρησιμοποίησε την «πρωτόγνωρη» εμπειρία 3D…

Ο αυστραλιανός σκηνοθέτης Philippe Mora, σε μία έρευνά του για το Τρίτο Ράιχ ανακάλυψε στα γερμανικά ομοσπονδιακά αρχεία του Βερολίνου, δύο μικρά φιλμ που αποτυπώνουν την ναζιστική προπαγάνδα.

Ξεκίνησε το ταξίδι του ο Αριάν για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ο Ευρωπαϊκός διαστημικός πύραυλος Αριάν απογειώθηκε την Πέμπτη από την Γαλλική Γουϊάνα, μεταφέροντας προμήθειες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του διαστημικού προγράμματος.

Μία πρώτη προσπάθεια εκτόξευσης του Αριάν την προηγούμενη Τρίτη, ακυρώθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος. Έχει προγραμματιστεί να πλευρίσει το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε οκτώ ημέρες.
newsbomb

Και η Google στο «παιχνίδι» της ηλεκτρονικής ενημέρωσης



Δεν πρόλαβε η Apple να ανακοινώσει ότι δημιουργεί συνδρομητική υπηρεσία για ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά, που οι χρήστες θα μπορούν να διαβάζουν σε iPad και iPhone, και η μεγάλη ανταγωνίστριά της Google ανακοίνωσε κάτι ανάλογο, την υπηρεσία online πληρωμών One Pass, που επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν ψηφιακό περιεχόμενο....

Και η Google στο «παιχνίδι» της ηλεκτρονικής ενημέρωσης



Δεν πρόλαβε η Apple να ανακοινώσει ότι δημιουργεί συνδρομητική υπηρεσία για ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά, που οι χρήστες θα μπορούν να διαβάζουν σε iPad και iPhone, και η μεγάλη ανταγωνίστριά της Google ανακοίνωσε κάτι ανάλογο, την υπηρεσία online πληρωμών One Pass, που επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν ψηφιακό περιεχόμενο....

Και η Google στο «παιχνίδι» της ηλεκτρονικής ενημέρωσης



Δεν πρόλαβε η Apple να ανακοινώσει ότι δημιουργεί συνδρομητική υπηρεσία για ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά, που οι χρήστες θα μπορούν να διαβάζουν σε iPad και iPhone, και η μεγάλη ανταγωνίστριά της Google ανακοίνωσε κάτι ανάλογο, την υπηρεσία online πληρωμών One Pass, που επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν ψηφιακό περιεχόμενο....

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ένας γίγαντας κρύβεται στο ηλιακό σύστημα


H Τύχη -αν υπάρχει- εκτιμάται ότι είναι τέσσεις φορές μεγαλύτερη από το Δία

Αστροφυσικοί υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν «κρυμμένο» ένα τεράστιο πλανήτη
Ένας πλανήτης τεραστίων διαστάσεων ενδέχεται να «κρύβεται» στο ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται δύο αστροφυσικοί. Η μάζα της «Τύχης», όπως ονόμασαν τον πλανήτη, εκτιμάται ότι είναι έως και τετραπλάσια από εκείνη του Δία.

H Τύχη -αν υπάρχει- εκτιμάται ότι είναι τέσσεις φορές μεγαλύτερη από το Δία
Αστρονόμοι εκτιμούν ότι υπάρχουν στοιχεία, που θα αναλυθούν κατάλληλα για την ύπαρξη της

«Μαλακό» καπό υπόσχεται... ανώδυνα τροχαία



ΛΟΝΔΙΝΟ. Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα το οποίο όπως υποστηρίζουν μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να περιορίζονται οι επιπτώσεις ενός τροχαίου ατυχήματος και ειδικότερα να προστατεύεται η ζωή πεζών και μοτοσικλετιστών που πέφτει πάνω τους αυτοκίνητο. Ειδικοί του Πανεπιστημίου Αnglia Ruskin χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο και δημιούργησαν ένα καπό αυτοκινήτου (στη φωτογραφία επάνω το «μαλακό» καπό κατά τη διάρκεια των δοκιμών) το οποίο όταν εμπλέκεται σε μια σύγκρουση υποχωρεί ώστε να απορροφά μέρος της ενέργειας που παράγεται κατά τη σύγκρουση.

Η τριήρης Ολυμπιάς σαλπάρει για τις ΗΠΑ



Η μη κερδοσκοπική εταιρεία Τrireme in Νew Υork City Ιnc. ηγείται της προσπάθειας ώστε η τριήρης Ολυμπιάς να μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη στις 4 Ιουλίου 2012
O άνεμος φουσκώνει τα λευκά πανιά και 170 κουπιά πάλλονται ρυθμικά καθώς μια ξύλινη τριήρης πλέει μεγαλόπρεπα στον ποταμό Χάντσον ατενίζοντας το Αγαλμα της Ελευθερίας. Θα μπορούσε να είναι απλώς ένα όνειρο, οι θαυμαστές όμως της αρχαίας τριήρους σχεδιάζουν να το κάνουν πραγματικότητα.

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία Τrireme in Νew Υork City Ιnc. ηγείται της προσπάθειας ώστε η τριήρης Ολυμπιάς, το μοναδικό αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος της αθηναϊκής τριήρους, να μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη και στις 4 Ιουλίου 2012 να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι.

«Οταν έμαθα γι΄ αυτή την πρωτοβουλία, δεν ήταν δυνατόν να μείνω στο περιθώριο» λέει υπερήφανα ο πρόεδρος κ. Μάρκος Μαρινάκης , ....

Μια... βακτηριακή ένεση σώζει από τη δισκοκήλη




ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα και μόνο «τσίμπημα» στη σπονδυλική στήλη μπορεί να είναι αρκετό για την αντιμετώπιση της κήλης δίσκου. Πρόκειται για ένα ενέσιμο φάρμακο το οποίο παράγεται από βακτήρια και συρρικνώνει τον πλεονάζοντα ιστό που εμφανίζεται όταν ένα άτομο πάσχει από δισκοκήλη προκαλώντας πόνο στον ασθενή. Μετά τη συρρίκνωσή του ο ιστός δεν πιέζει πλέον τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και έτσι ο πόνος εξαφανίζεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Seikagaku που βρίσκονται πίσω από τη νέα φαρμακευτική προσέγγιση, αυτή μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την επέμβαση στη σπονδυλική στήλη....

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


noe-e-mail

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Κοσμικές Ακτίνες και Αστροσωματιδιακή Φυσική

Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας....

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ !!!

ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ;

βολτα στο Συμπαν (υψηλη αναλυση και πληρης οθονη απαραιτητα)



seiriosteam

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Εικονική αποστολή προσεδαφίζεται στον Άρη


Μετά από 257 ημέρες κλειδωμένοι σε μια ατσαλένια κάψουλα, διεθνής ομάδα έξι ερευνητών που έλαβε μέρος σε προσομοίωση ταξιδιού στον Άρη, κατάφερε να... «προσγειωθεί» στον Κόκκινο Πλανήτη.
Το πλήρωμα, που αποτελείται από τρεις Ρώσους, έναν Γάλλο, έναν Ιταλο-Κολομβιανό και έναν Κινέζο, έλαβε μέρος στην εικονική αποστολή Mars500, πείραμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), της Ρωσίας και της Κίνας.
Τέθηκε σε εικονική τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη την 1η Φεβρουαρίου....

Δελτίο Τύπου


cid:610155306@08102008-1C1E
Καφέ της Επιστήμης



«Ηλιακά Καύσιμα»: Ενέργεια από Ήλιο, H2O και CO2
Η τεχνολογία HYDROSOL και οι προεκτάσεις της

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται, για έκτη συνεχή χρονιά, η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και, όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς, επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.....

Πιθανή η ανακάλυψη ενός νέου γιγαντιαίου ένατου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα μέσα στο 2011


Image

Για πρώτη φορά η επιστημονική κοινότητα μιλά ανοικτά για την πιθανότητα να εντοπιστεί ο δέκατος –ένατος μετά την υποβίβαση του Πλούτωνα σε καφέ «νάνο»- πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.
Το σημαντικότερο όμως είναι πως η μάζα του πλανήτη εκτιμάται τέσσερις φορές σαν του Δία, κάτι που τον κατατάσσει στους πολύ μεγάλους πλανήτες. Η τροχιά του είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή της Γης από τον Ήλιο γεγονός που σημαίνει γιατί ο πλανήτης αυτός δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη.

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Εστίες μολύνσεων οι πάγκοι στις κουζίνες των νοικοκυριών

Προβλήματα υγιεινής και με την παρασκευή του κιμά.
Εστίες μολύνσεων θεωρούνται οι πάγκοι της κουζίνας των νοικοκυριών, ιδιαίτερα τη χρονική στιγμή που προετοιμάζονται τα γεύματα, καθώς στο μη σωστό καθαρισμό τους οφείλεται διεθνώς το 32% των μολύνσεων των τροφίμων. Σε κάπως καλύτερη θέση βρίσκονται οι αντίστοιχοι χώροι των καταστημάτων μαζικής εστίασης, στους οποίους το ποσοστό των μολύνσεων ανέρχεται στο 23%....

Πώς στήνεται η …Microkia!



Το protothema.gr ήταν το πρώτο ελληνικό μέσο που μίλησε για την πιθανή συμμαχία μεταξύ Microsoft και Nokia. Επαληθεύθηκαν λοιπόν οι φήμες που κυκλοφορούσαν στις αγορές για συνεργασία μεταξύ των δύο κολοσσών.

Έτσι, λοιπόν, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft και νύν CEO της Nokia (τυχαίο;), Stephen Elop, ανακοίνωσε την «στρατηγική συμμαχία» του Windows Phone με τα smartphones της Νokia. Με το «θάνατο» του Symbian λογισμικού, η Nokia στοχεύει στο να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της μηχανής αναζήτησης Bing και το adCenter των διαφημίσεων στα smartphones της....

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ανοιξε τις πόρτες του το διαδικτυακό μουσείο

«Η γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι είναι ένα από τα έργα που μπορούμε να δούμε στο «Art project» «Η γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι είναι ένα από τα έργα που μπορούμε να δούμε στο «Art project»


Το «Art project» δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθούμε σε 385 αίθουσες 17 μουσείων
Από χθες, λοιπόν, που άνοιξε το διαδικτυακό μουσείο και χωρίς να απομακρυνθούμε ούτε βήμα από το σπίτι μας, έχουμε τη δυνατότητα να περιηγηθούμε σε 385 αίθουσες 17 μουσείων (εκ των οποίων το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Αμστερνταμ, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, το Μητροπολιτικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Νέα Υόρκη και η Τέιτ του Λονδίνου) και να δούμε, σχεδόν σαν να είναι αυθεντικά μπροστά μας, περισσότερα από χίλια έργα τέχνης από 486 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο....

Έχει 26 δάχτυλα!




Ένα μωρό ενός έτους από την Κίνα, έθεσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ ως ο άνθρωπος με τα περισσότερα άκρα! Ο λόγος για την μικρή Lei Yadi Min, που γεννήθηκε με 14 δάκτυλα ποδιών και 12 δάκτυλα χεριών.
Έχει 26 δάχτυλα!

Η οικογένεια της περιμένει την επίσημη αναγνώριση του ρεκόρ από την επιτροπή Guinness, αφού το μέχρι τώρα ρεκόρ κρατούν δύο παιδιά από την Ινδία με 25 δάκτυλα το κάθε ένα....

Internet Explorer 9: Η πρώτη έκδοση



Η Microsoft έδωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στη διάθεση των χρηστών του διαδικτύου τη δυνατότητα να πάρουν μια πρώτη γεύση από τη νέα έκδοση του Internet Explorer, του IE9. Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας http://windows.microsoft.com/el-gr/internet-explorer/products/ie-9/home?os=win7&arch=a&browser=ie μπορούν να αποκτήσουν την προτεινόμενη έκδοση που ίσως κάνει την εμφάνισή της μέσα στις επόμενες εβδομάδες ως τελική.

Τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης είναι οι λίστες προστασίας, καλύτερη διαχείριση των ActiveX φίλτρων, αναβαθμισμένη μηχανή Javascript και υποστήριξη HTML5.
nooz.gr

Χωρίς τη γλώσσα, οι αριθμοί δεν έχουν νόημα



Οι άνθρωποι χρειάζονται τη γλώσσα για να καταλάβουν τους αριθμούς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι αριθμοί πάνω από το τρία δεν έχουν κανένα νόημα για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μιλήσουν μια γλώσσα.

Η ανακάλυψη, κάτι που οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και καιρό, αλλά πλέον έχουν ισχυρά αποπδεικτικά στοιχεία, μπορεί να ρίξει φως στον τρόπο που τα μικρά παιδιά αποκτούν την αίσθηση των αριθμών.....

Τα "έξυπνα υφάσματα" στην αγορά, σε τρία χρόνια



Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα παραχθούν και θα διατεθούν στην αγορά τα πρώτα «έξυπνα υφάσματα», τα οποία θα τροφοδοτούν με ενέργεια νοικοκυριά και καταναλωτές, μέσα από ρούχα, τσάντες, τέντες, ώστε να προσφέρουν αυτονομία σε κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή, που θα μεταφέρουμε πάνω μας, ακόμη και σε μεγαλύτερες συσκευές μέσα στο σπίτι.
Τα «έξυπνα υφάσματα» θα έχουν ενσωματωμένα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, που μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας θα παράγουν ενέργεια. Κάθε είδους ενδύματα, όπως μπλούζες, σακάκια, μπουφάν, παντελόνια, που σήμερα μας προστατεύουν απλά από τις καιρικές συνθήκες, θα μετατραπούν σε ενεργειακούς δέκτες, που θα παρέχουν αυτονομία σε κινητά τηλέφωνα, ipod, γκάτζετ μουσικής, laptop, σε holder καρδιοπαθών και άλλες φορητές μικροσυσκευές....

Ένα μυστήριο έξι αιώνων το «χειρόγραφο Βόϊνιχ»




Προσδιορίστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα η ηλικία του πιο μυστηριώδους βιβλίου στον κόσμο, του «χειρογράφου Βόϊνιχ».

Έχει χαρακτηριστεί «το βιβλίο που κανείς δεν μπορεί να διαβάσει». Το μυστηριώδες «χειρόγραφο Βόϊνιχ», ένα κείμενο αγνώστου συγγραφέα, γραμμένο σε μια ακατανόητη γλώσσα, που ανακαλύφθηκε στην Ιταλία από τον έμπορο παλαιών βιβλίων Βίλντριχ Βόϊνιχ, από τον οποίο πήρε το όνομά του, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εικόνες άγνωστων φυτών, γυμνών γυναικών και περίεργα αστρονομικά διαγράμματα. Έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας πλειάδας ερευνητών, μέχρι και κρυπτογράφων, που προσπαθούν χωρίς επιτυχία, εδώ και χρόνια, να «σπάσουν» τους κώδικές του, που πιθανώς αφορούν αλχημικά μυστικά....