Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

"Θαυματουργό" το πράσινο τσάι

Οι ηλικιωμένοι που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραμείνουν πιο ευκίνητοι και αυτοεξυπηρετούμενοι, με το πέρασμα του χρόνου, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με νέα μεγάλη ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιασουτάκε Τομάτα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τοχόκου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διαιτολογίας "American Journal of Clinical Nutrition", σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters μελέτησαν περίπου 14.000 άτομα άνω των 65 ετών επί μία τριετία.


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν περισσότερο πράσινο τσάι, ήσαν αυτοί που ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν ''λειτουργική ανικανότητα'', μένοντας ανήμποροι να κάνουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους και να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες τους, όπως το ντύσιμο και το μπάνιο.

Ειδικότερα, το 13% των ατόμων που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι τη μέρα, έγιναν λειτουργικά ανήμποροι, έναντι μόλις 7% όσων έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά.

Όσοι πίνουν πέντε φλιτζάνια και πάνω τη μέρα, είναι κατά ένα τρίτο λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κινητική ανικανότητα σε σχέση με όσους πίνουν λιγότερο από ένα φλιτζάνι. Όσοι πίνουν κατά μέσο όρο τρία έως τέσσερα φλιτζάνια τη μέρα, έχουν 25% μικρότερο κίνδυνο.

''Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λειτουργικής ανικανότητας, ακόμα και αν απομονωθούν οι άλλοι πιθανοί παράγοντες'', ανέφεραν οι ερευνητές.

Η μελέτη ωστόσο δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ήταν το πράσινο τσάι η μόνη αιτία που οι ηλικιωμένοι μένουν πιο σβέλτοι καθώς γερνάνε, όμως διαπίστωσε την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα σε αυτό το είδος τσαγιού και στην μεγαλύτερη κινητικότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες που καταπολεμούν την κυτταρική φθορά, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες. Ορισμένοι επιστήμονες κατά καιρούς έχουν συσχετίσει το πράσινο τσάι με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της χοληστερόλης και μείωση του κινδύνου για καρκίνο, αλλά όλες οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε ομόφωνα αποτελέσματα.

Όσοι πίνουν πράσινο τσάι, συνήθως κάνουν γενικότερα ένα πιο υγιεινό στιλ ζωής, τρώγοντας υγιεινές τροφές, ασκούμενοι σωματικά, καπνίζοντας λιγότερο κ.α. Έτσι, γενικά παθαίνουν λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά, ενώ διατηρούν τις νοητικές δυνάμεις τους ευκολότερα, όταν φθάνουν σε προχωρημένη ηλικία. Συνήθως είναι πιο κοινωνικοί, έχοντας περισσότερους φίλους και περισσότερες οικογενειακές επαφές.

Όμως οι Ιάπωνες ερευνητές απομόνωσαν όλους αυτούς τους πρόσθετους ευνοϊκούς παράγοντες και, παρόλα αυτά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πράσινο τσάι από μόνο του ωφελεί τους ηλικιωμένους στον τομέα της κινητικότητας και της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι μέσω ποιου βιολογικού μηχανισμού το πράσινο τσάι ωφελεί, όμως πιθανολογούν ότι ενισχύει την μυϊκή δύναμη των ποδιών.

Αν και σε μικρές σχετικά ποσότητες το πράσινο τσάι θεωρείται ασφαλές, επειδή περιέχει καφεΐνη και ιχνοστοιχεία βιταμίνης Κ, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επιδράσει στην αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων, όπως των αντιπηκτικών του αίματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/nooz.gr