Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

"Αντριάνα" το όνομα του δορυφόρου της Κύπρου για το GALILEO

Το όνομα «Αντριάνα» θα δοθεί στον δορυφόρο της Κύπρου -έναν από τους πρώτους δορυφόρους που θα εκτοξευθούν για το σύστημα ραδιοεντοπισμού GALILEO- από την μικρή νικήτρια του παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής που διοργάνωσε το πρόγραμμα GALILEO στην Κύπρο. 



Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζος σε συνέντευξη Τύπου για το διαγωνισμό, συγχαίροντας τόσο την Αντριάνα Γιάλλουρου, η οποία με το έργο Exploring Space, κέρδισε το διαγωνισμό, όσο και όλα τα άλλα παιδιά που έλαβαν μέρος. Συνολικά 800 παιδιά, ηλικίας 9-11 χρόνων έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό.


Ο Υπουργός ανέφερε ότι οι πρώτοι δορυφόροι του GALILEO που εκτοξεύθηκαν κατά το 2011 ονομάστηκαν Ναταλία και Thijs, που είναι τα ονόματα των δύο παιδιών που κέρδισαν τον διαγωνισμό στη Βουλγαρία και το Βέλγιο, αντίστοιχα, ενώ οι υπόλοιποι δορυφόροι του GALILEO θα πάρουν τα ονόματα των παιδιών που κέρδισαν τον διαγωνισμό στα άλλα κράτη μέλη.

Ο κ. Φλουρέντζος ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη ενεργό εμπλοκή στα θέματα διαστημικής πολιτικής και από το 2009 έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. 

«Με αυτή τη συμφωνία αρχίζει μια νέα εποχή με στόχο την αφομοίωση των επιτευγμάτων της Ευρώπης στον Διαστημικό Τομέα.

Συγκεκριμένα, η συμμετοχή μας στον Οργανισμό αναμένεται ότι θα είναι ωφέλιμη ιδιαίτερα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και γενικά ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας μας», ανέφερε. 

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος μπορεί να είναι ένα μικρό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχει πολλά να επωφεληθεί από τις εφαρμογές της διαστημικής τεχνολογίας.

«Ηδη, η Κύπρος είναι μια από τις τρεις χώρες που έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, να φιλοξενήσει ένα τερματικό δορυφορικό σταθμό ΜΕΟLUT για την υπηρεσία έρευνας και διάσωσης του GALILEO», είπε. 

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται μια αποτελεσματική και ανεξάρτητη διαστημική πολιτική, η οποία θα της επιτρέψει να λάβει μια ηγετική και πρωτοποριακή θέση σε επιλεγμένους στρατηγικούς τομείς.

Το διάστημα και οι εφαρμογές του, είπε, μπορούν να προσφέρουν εργαλεία προς επίλυση και αντιμετώπιση προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία του 21ου αιώνα. 

Συμπλήρωσε ότι για την επιτυχή υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Πολιτικής είναι εξαιρετικά σημαντική η δέσμευση και η ενεργός συνεισφορά όλων των κρατών μελών της Ενωσης, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η συνολική προσπάθεια για ενθάρρυνση και προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων και των λοιπών διαστημικών εφαρμογών.

Εφημερίδα ΜΑΧΗ
onalert