Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Απάντηση στο «Mars-500» ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ συνεχίζεται η στρατολόγηση εθελοντών για τη συμμετοχή σε πείραμα προσομοίωσης της πτήσης στον Άρη HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analogue & Simulation). Το πείραμα αυτό θα αρχίσει το 2013 και θα διαρκέσει 120 ημέρες.


Η μακέτα διαπλανητικού διαστημοπλοίου για έξι συμμετέχοντες στο πείραμα θα τοποθετηθεί στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης. Όλα αυτά θυμίζουν το ρωσικό σχέδιο «Mars-500» - σχέδιο απομόνωσης για 520 μέρες 6 εθελοντές στους τοίχους του μοσχοβίτικου Ινστιτούτου Ιατροβιολογικών Προβλημάτων. Το ρωσικό πείραμα έληξε το περασμένο φθινόπωρο και τώρα σχεδιάζουν να το επαναλάβουν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.


Αλήθεια, το ρωσικό πείραμα ήταν πολυλειτουργικό. Στο πλαίσιο του μελετούνταν όλα, όσα ήταν συνδεδεμένα με την αλλαγή της ψηχολογικής και της φυσιολογικής κατάστασης του ανθρώπου στις συνθήκες της απομόνωσης, ενώ οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τα προβλήματα της διατροφής.

Συνήθως, οι κοσμοναύτες και αστροναύτες παίρνουν μαζί τους διάφορα εκ των προτέρων έτοιμα τρόφιμα, τα οποία πρέπει να θερμανθούν ή να διαλυθούν με νερό – τα λεγόμενα instant foods (στιγμιαία τρόφιμα). Τα τρόφιμα αυτά στη Γη φαίνονται νόστιμα, αλλά στο διαστημόπλοιο πολύ γρήγορα γίνονται βαρετά. Στο Διάστημα, μειώνεται η οξύτητα της όσφρησης και χάνεται η όρεξη, κάτι που οδηγεί σε ταχεία απώλεια της οστικής και μυϊκής μάζας, η οποία μειώνεται συνήθως ακόμα και χωρίς αυτές τις παρενέργειες στις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι σωματικές ικανότητες του πληρώματος. Σαν λύση αυτού του προβλήματος θα μπορούσαν να γίνουν τα φαγητά που θα μαγειρεύονταν από τα μέλη του πληρώματος από φρέσκα προϊόντα. Τότε όμως θα χρειαστεί να πάρουν μαζί τους επιπρόσθετες συσκευές και να δαπανούν μεγαλύτερες ποσότητες του πολύτιμου νερού και της ενέργειας. Εκτός απ’ όλα τα άλλα θα εμφανιστούν επιπρόσθετα απόβλητα και τα μέλη του πληρώματος θα δαπανούν περισσότερο χρόνο για διατροφή.

Στη Χαβάη, οι πειραματάνθρωποι θα τρώνε τόσο έτοιμα φαγητά, όσο και εκείνα που θα ψήνουν ή θα βράζουν οι ίδιοι, εξοικονομώντας στο μέγιστο βαθμό τους πόρους. Θα πρέπει να καθορίσουν ένα αποδεκτό ποσοστό μεταξύ και των δύο σισιτίων, καθώς επίσης και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις για 120 ημέρες. Θα πρέπει επίσης καθορίσουν πως η διατροφή επιδρά στη διάθεση και πως αλλάζουν οι γευστικές αισθήσεις.

Ο εμπειρογνώμονας του μοσχοβίτικου Ινστιτούτου Ιατροβιολογικών Προβλημάτων Γιούρι Μπουμπέγιεφ θεωρεί ότι από το πείραμα απομόνωσης διαρκείας 120 μερών στη μακέτα διαστημοπλοίου στη Χαβάη μπορούν να βγαλθούν κάποια συμπεράσματα.

-«Αυτή είναι η μικρότερη περίοδο, όταν μπορεί να σχηματισεί κάποια γενική αντίληψη, αν και το ρωσικό πείραμα Mars-500 ήταν πιο μακρόχρονο και απ’ αυτή την άποψη πιο ενδεικτικό. Διάφορα προβλήματα εμφανίστηκαν ακριβώς σε πιο ύστερη περίοδο όταν το πλήρωμα είχε βαρεθεί τα τρόφιμα, που τους άρεσαν στα αρχικά στάδια του πειράματος»,- είπε ο Γιούρι Μπουμπέγιεφ.
http://greek.ruvr.ru