Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Καφέ της Επιστήμης




cid:610155306@08102008-1C1E 
Δελτίο Τύπου
 Το επίμονο παρελθόν:
Η κληρονομιά των βίαιων συγκρούσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη του σήμερα

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται, για έβδομη συνεχή χρονιά, η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» που σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς, επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.


Αυτό το μήνα το «Καφέ» σας καλεί σε μια διαφορετική συζήτηση από το χώρο της ιστορίας και των κοινωνικών επιστημών με προσκεκλημένο ομιλητή το Δρ. Γιώργο Αντωνίου, Ακαδημαϊκό Βοηθό στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, ο οποίος θα αναπτύξει το πώς οι βίαιες συγκρούσεις του παρελθόντος επηρέασαν και επηρεάζουν την Ελλάδα και την Ευρώπη του σήμερα. 

Γιατί επιλέγουμε να θυμόμαστε και να γιορτάζουμε συγκεκριμένα γεγονότα, ενώ άλλα – αντίστοιχης σημασίας – αποτυγχάνουν να εγγραφούν στη συλλογική μας μνήμη; Πώς ρύθμισε το ελληνικό κράτος τη σχέση του με το ιστορικό παρελθόν της χώρας; Ποια η σημασία αυτού του παρελθόντος στη σημερινή εποχή;

Η διαχείριση της ιστορικής μνήμης αποτέλεσε ένα μόνιμα ανοιχτό ζήτημα στις κοινωνίες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο ομιλητής θα παρουσιάσει τις διάφορες κατηγορίες βίαιων συγκρούσεων του 20ου αιώνα (γενοκτονίες, εμφυλίους και παγκοσμίους πολέμους) και τους τρόπους με τους οποίους οι κοινωνίες διαχειρίστηκαν την κληρονομιά τους. Το «Καφέ» του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, στις 18:30, στο ΝΟΗΣΙΣ (6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης, απέναντι από το Mediterranean Cosmos, πληροφορίες:  2310 483000).

Είσοδος ελεύθερη

Σύντομο βιογραφικό
Ο Γιώργος Αντωνίου είναι διδάκτωρ Ιστορίας  του ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2007). Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια της Κύπρου και του Yale και ειδικεύεται σε θέματα μεταπολεμικής ιστορίας και της κληρονομιάς του παρελθόντος στο παρόν. Έχει επιμεληθεί και δημοσιεύσει μελέτες για το Ολοκαύτωμα στα Βαλκάνια (Το Ολοκαύτωμα στα Βαλκάνια, Επίκεντρο, 2011), την επιστημονική παραγωγή στην Ελλάδα του Ψυχρού Πολέμου (H εποχή της σύγχυσης: Η δεκαετία του ’40 και η ιστοριογραφία, Αθήνα, Εστία, 2008).



Πληροφορίες
ΝΟΗΣΙΣ, 6ο  χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης
Ελισάβετ Κωνσταντίνου, τηλέφωνο: 2310 483000, εσωτ. 105

logo-noesis-gr.jpg
6ο χμ οδού Θεσσαλονίκης-Θέρμης, Τ.Θ. 60330, 57001 Θέρμη
6th km Thessaloniki-Thermi Rd, P.O. Box 60330, 57001 Thermi, Greece