Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Διάλυμα - μπλόκο σε Αλτσχάιμερ

Η λύση για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης του Αλτσχάιμερ φαίνεται ότι είναι πολύ πιο απλή απ' ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μελέτη επτά ερευνητών, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Chemical Biology» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λύση βρίσκεται στον έλεγχο των επιπέδων μιας μορφής σακχάρου που μπορεί να τροποποιήσει μια πρωτεΐνη του εγκεφάλου!


Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, το μόριο O-GlcNAc επιβραδύνει τον εκφυλισμό των νεύρων και σταθεροποιεί την πρωτεΐνη Tau, η οποία ευθύνεται για την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές παρασκεύασαν ένα διάλυμα με τον αναστολέα Thiamet-G για να σταματήσουν τη δράση του μορίου O-GlcNAc, το οποίο «αδειάζει» την πρωτεΐνη Tau από τα μόρια σακχάρου που περιέχει. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η σύνδεση αυτών των μορίων με τις πρωτεΐνες στα κύτταρα, όπως η πρωτεΐνη Tau, είναι θεμελιώδης. Επίσης, έπειτα από έρευνες στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ διαπιστώθηκε ότι κάποιες συστάδες της συγκεκριμένης πρωτεΐνης δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου το μόριο O-GlcNAc, το οποίο τελικά είναι εκείνο που τις αδειάζει!

Η ύπαρξη τέτοιων ποσοτήτων αυτής της πρωτεΐνης αποτελεί πρόωρο σύμπτωμα της εξέλιξης του Αλτσχάιμερ, ενώ ο αριθμός των συστάδων της πρωτεΐνης σχετίζεται με τη σοβαρότητα της ασθένειας.

Οπως εξηγεί ο καθηγητής David Vocadlo, η γενική άποψη στην επιστήμη είναι ότι η πρωτεΐνη Tau σταθεροποιεί τις δομές του εγκεφάλου που λέγονται μικροσωληνίσκοι και αποτελούν τις μεγαλύτερες δομές του κυτταρικού σκελετού επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφόρων κυτταρικών κινήσεων. Μαζί με φοιτητές του, ο καθηγητής Vocadlo ανακάλυψε ότι ο αναστολέας Thiamet-G μπλοκάρει τη δράση του μορίου O-GlcNAc κι έτσι δεν αφαιρεί τα σάκχαρα από την πρωτεΐνη Tau, μειώνοντας έτσι τις συστάδες της πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, άρα και την εξέλιξη της νόσου. «Η έρευνα δείχνει ότι το μπλοκάρισμα του O-GlcNAc είναι μια νέα πιθανή προσέγγιση στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ» είπε ο καθηγητής David Vocadlo.


Αλεξάνδρα Χυδηριώτη