Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

H Deutsche Telekom σπάει το ρεκόρ ταχύτητας στη μετάδοση δεδομένων

H Deutsche Telekom σπάει το ρεκόρ ταχύτητας στη μετάδοση δεδομένων
O γερμανικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom ανακοίνωσε ότι πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο ρυθμό διαμεταγωγής δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες -ένα επίτευγμα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την επιτάχυνση ολόκληρου του Διαδικτύου. Ερευνητές της εταιρείες πέτυχαν ταχύτητα 400 Gigabit/sec, αρκετή για την μετάδοση 77 CD μουσικής σε ένα μόλις δευτερόλεπτο.

Όπως εξηγεί ανακοίνωση της DT, το πείραμα πραγματοποιήθηκε στέλνοντας πακέτα δεδομένων από το Βερολίνο στο Ανόβερο και πίσω στο Βερολίνο, μια συνολική απόσταση 734 δεδομένων.
Τα δεδομένα διοχετεύθηκαν σε ένα και μόνο κανάλι (μήκος κύματος) μιας μεμονωμένη οπτικής ίνας, η οποία έχει πάχος μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα.

Δεδομένου ότι κάθε οπτική ίνα προσφέρει μέχρι και 48 κανάλια, η νέα τεχνολογία επιτρέπει ταχύτητες έως και 24,6 Gbps -αυτό θα επέτρεπε τη μετάδοση 3.696 CD μουσικής το δευτερόλεπτο.

Η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα που έδωσε το πείραμα ήταν 523Gbps, ωστόσο ένα μέρος αυτού του εύρους ζώνης χρησιμοποιήθηκε για τη διόρθωση λαθών στα σήματα.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την γαλλική Alcatel-Lucent.

Όπως επισημαίνει η DT, η αύξηση της ταχύτητας των οπτικών ινών θα επέτρεπε την επιτάχυνση του Διαδικτύου χωρίς την ανάγκη εγκατάσταση νέων καλωδίων και υποδομών.

Μέχρι σήμερα, το παγκόσμιο ρεκόρ μετάδοσης δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες ήταν 186 Gbps. Είχε ανακοινωθεί το Δεκέμβριο του 2011 από ευρω-αμερικανική ερευνητική κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων το CERN.

Πηγή: in.gr