Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

«Στριφτά» κύματα μπορούν να ενισχύσουν το σήμα του wifi και της τηλεόρασης

Μια εντυπωσιακή επίδειξη ενός μέσου για την ενίσχυση της μεταφοράς πληροφοριών μέσω των ραδιοκυμάτων πραγματοποιήθηκε με πεδίο εφαρμογής τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας. Η τεχνική αξιοποιεί ό, τι ονομάζεται «τροχιακή στροφορμή" των κυμάτων - προκαλώντας ένα «στρίψιμο».

Μεταβάλλοντας αυτό το «στρίψιμο» επιτρέπει πολλές ροές δεδομένων για να χωρέσουν σε μια συχνότητα που χρησιμοποιείται σήμερα μόνο για μια ροή δεδομένων. Η προσέγγιση, που περιγράφεται στην New Journal of Physics, θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο ραδιόφωνο, στο ασύρματο Internet (wi-fi), και στην τηλεόραση.


Τα τμήματα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που χρησιμοποιούνται για τα τρία χωρίστηκε περίπου με τον ίδιο τρόπο, με την εξάπλωση των συχνοτήτων που έχουν διατεθεί σε κάθε κανάλι. Κάθε ένα περιέχει ένα συγκεκριμένο, περιορισμένο ποσό του όγκου των μεταφερόμενων δεδομένων, αυτό που ονομάζεται εύρος ζώνης ή bandwidth.

Καθώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν πολλαπλασιαστεί με τα χρόνια, το φάσμα έχει γίνει απίστευτα πολυσύχναστο, με μικρά περιθώρια για τα νέα μέσα μετάδοσης του σήματος, ή για τα υπάρχοντα μέσα να επεκτείνουν τους εύρος ζώνης.

Αλλά ο Bo Thide του Σουηδικού Ινστιτούτου Διαστημικής Φυσικής και μια ομάδα συναδέλφων στην Ιταλία ελπίζουν να αλλάξει αυτό με την αξιοποίηση ενός εντελώς νέου μηχανισμού ικανού να χωρέσει περισσότερη χωρητικότητα πάνω στο ίδιο εύρος ζώνης.


ΠΗΓΗ: bbc.com