Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Τα οφέλη από το νέο κανονισμό για το ενσύρματο δίκτυο πρόσβασης

Μία σημαντική εξέλιξη προς όφελος των καταναλωτών και των παρόχων στην αγορά της σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης αποτελεί η έκδοση από την ΕΕΤΤ του Κανονισμού Διαχείρισης Φάσματος και Έγχυσης Ισχύος στο Δίκτυο Πρόσβασης.
Αντικείμενο του Κανονισμού είναι η ελαχιστοποίηση των παρεμβολών που προκύπτουν από τη συνύπαρξη διαφορετικών τεχνολογιών στο δίκτυο και τα οποία πιθανόν να υποβαθμίσουν την ποιότητα της σύνδεσης και να απαξιώσουν υφιστάμενες, αλλά και νέες επενδύσεις, ιδίως με τη διείσδυση του VDSL στην ελληνική αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κανονισμός εξασφαλίζει την ποιότητα και τη δυνατότητα περισσότερων επιλογών για τους καταναλωτές, τόσο σε σημερινές όσο και σε μελλοντικές ευρυζωνικές υπηρεσίες με υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης.
Η εφαρμογή του Κανονισμού από το σύνολο των παρόχων προωθεί νέες επενδύσεις, χωρίς όμως να απαξιώνει τις παλαιότερες, καθότι διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση στις υποδομές και τη ρυθμιστική σταθερότητα, ενώ ενθαρρύνει, παράλληλα, την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών.
Επιπλέον, επιτυγχάνεται η αποδοτικότερη χρήση της τεχνολογίας, η μέγιστη γεωγραφική κάλυψη των ευρυζωνικών υπηρεσιών, καθώς και η τεχνολογική ουδετερότητα κατά την αξιοποίηση του δικτύου, όπως ορίζει το ισχύον ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.
Επισημαίνεται ότι ο Κανονισμός, που οριοθετεί τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο λειτουργίας του εξοπλισμού που θα εισάγεται στο εξής στα διάφορα σημεία του δικτύου πρόσβασης, ολοκληρώθηκε μετά από ένα περίπου χρόνο συνεργασίας της ΕΕΤΤ με τους παρόχους.
techit.gr