Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Κινητό τηλέφωνο και προσωπικός γιατρός σε μία συσκευή

Κινητό τηλέφωνο και προσωπικός γιατρός σε μία συσκευή
Αλεξάντρα Μπαζντενκόβα,

 Russia Beyond the Headlines
Οι ρώσοι επιστήμονες έχουν εφεύρει έναν ανιχνευτή ραδιενέργειας, ο οποίος έχει σχεδιαστεί ώστε ενσωματώνεται σε συσκευές κινητών τηλεφώνων. Ανάλογοί του σήμερα δεν υπάρχουν στον κόσμο. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν είναι επιχειρηματίες και επομένως, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πρόβλημα χρηματοδότησης του προγράμματος, προκειμένου αυτό να παραχθεί και να βγεί στο εμπόριο. Στην εφεύρεση αυτή και στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων, αναφέρθηκε ο δημιουργός του ανιχνευτή ραδιενέργειας, Βλαντίμιρ Ελίν.


ΕΡ. Πως προέκυψε η ιδέα κατασκευής μιας συσκευής «DO-RA»?

ΑΠ .Γεννήθηκε το Μάρτιο του 2011, όταν μου ζητήθηκε να γράψω ένα άρθρο για τα γεγονότα στη Φουκουσίμα. Όπως με δίδαξαν στην Ανώτατη Τεχνική Σχολή Μόσχας, «Μπάουμαν», εάν δεν καταλαβαίνεις κάτι, τότε ερεύνησέ το. Εάν αμφιβάλεις, ερεύνησέ το. Εάν είσαι σίγουρος, κάντο μόνος σου! Αυτό έκανα κι εγώ. Φτιάξαμε το DO-RA, η ονομασία του οποίου προέρχεται από το συνδυασμό των δύο πρώτων γραμμάτων των λέξεων dozimetr-radiometr.

ΕΡ. Πως ακριβώς λειτουργεί η συσκευή;

ΑΠ. Προς το παρόν έχουν υλοποιηθεί τέσσερα στάδια λειτουργίας.

1.Λειτουργική κατάσταση ραδιομέτρου (μετρητή της ακτινοβολίας): Στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων εμφανίζεται το επίπεδο ραδιενεργούς ακτινοβολίας της περιοχής. Η συγκεκριμένη κατάσταση λειτουργίας διαθέτει τρεις ζώνες κοινοποίησης προς τον κάτοχο της DO-RA. Πράσινη ζώνη, δηλαδή η φυσιολογική. Κίτρινη ζώνη, υψηλού κινδύνου, και κόκκινη, η απαγορευμένη που ισοδυναμεί με ανάγκη επείγουσας εκκένωσης από την περιοχή της ραδιενεργού μόλυνσης.

2.Λειτουργική κατάσταση δοσιμέτρου (ανιχνευτή ακτινοβολίας): Η συσκευή δείχνει τη δόση ακτινοβολίας που έχει δεχθεί ο κάτοχος. Σε περίπτωση που έχει ληφθεί δόση ακτινοβολίας άνω του επιτρεπτού ορίου, η DO-RA πληροφορεί σχετικά τον κάτοχό της με φωνητικές, ηχητικές, γραπτές και φωτεινές ενδείξεις.

3.Κατάσταση λειτουργίας χάρτη: Η συσκευή κατεβάζει στην οθόνη του smartfone έναν παγκόσμιο χάρτη, στον οποίο σημειώνεται η ραδιενεργός κατάσταση σε διάφορες περιοχές. Για παράδειγμα, σε συγκεκριμένη εγκατάσταση, λίμνη κλπ., σε πραγματικό χρόνο. Ο χάρτης αυτός μπορεί να συμπληρώνεται με προσωπικές μετρήσεις του κατόχου της συσκευής μέσω στοιχείων που θα εισάγει στο smartfone του από τα συστήματα πλοήγησης GPS και Glonass (σ.σ.ρωσικό σύστημα GPS).

4.Κατάσταση λειτουργίας «Προσωπικό γραφείο». Ετσι, το κινητό τηλέφωνο/smartfone θα μπορεί να λαμβάνει τρέχουσες και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με πιθανούς κινδύνους για τον οργανισμό και μεμονωμένα όργανά του, προβαίνοντας σε συσχετισμό με τη ληφθείσα δόση ραδιενεργούς ακτινοβολίας, η οποία έχει καταγραφεί στον προσωπικό ανιχνευτή ακτινοβολίας. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να είναι προσβάσιμες στον χρήση ή, για παράδειγμα, και στον θεράποντα ιατρό, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

ΕΡ. Ποιές είναι οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένας εφευρέτης στη Ρωσία και ποιοι είναι οι τρόποι να ξεπεραστούν;

ΑΠ. Στο αρχικό στάδιο προέκυψε πρόβλημα με το σχηματισμό μιας αξιόλογης ομάδας ερευνητών. Η αναζήτησή τους πήρε τουλάχιστον ενάμιση με δύο μήνες. Το άλλο πρόβλημα, ήταν η χρηματοδότηση των επιστημονικών και τεχνικών ερευνών. Στη Ρωσία δεν είναι πολλές οι Τράπεζες που προθυμοποιούνται να χρηματοδοτήσουν ανάλογα προγράμματα. Αλλά και οι εταιρίες που επενδύουν σε καινοτομίες και νέα προγράμματα, μόλις τώρα εισέρχονται στην τεράστια αγορά της χώρας μας. Οι εφευρέτες στη Ρωσία συνήθως δεν είναι πλούσιοι άνθρωποι, ενώ εκείνοι που διαθέτουν χρήματα, δεν θέλουν να ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους. Ως εκ τούτου, το βασικό πρόβλημα των εφευρετών είναι η έλλειψη κεφαλαίων για την προώθηση των ανακαλύψεών τους. Οι Ρώσοι εφευρέτες πρέπει να παλέψουν σκληρά για να βρούν επιχορηγήσεις, ούτως ώστε να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Αυτό όμως, που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση τέτοιου είδους προβλημάτων, είναι το Σκόλκοβο. Ενα σύγχρονο επιστημονικό και τεχνολογικό συγκρότημα για την ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα.

ΕΡ. Ποιος είναι ο ρόλος του Σκόλκοβο στην υλοποίηση του δικού σας προγράμματος;

ΑΠ. Η πρότασή μου εξετάστηκε από μια Επιτροπή δέκα ειδικών, μεταξύ των οποίων πέντε από τη Ρωσία και πέντε από το εξωτερικό. Αποφάσισαν λοιπόν, ότι το πρόγραμμά μας καλύπτει τις απαιτήσεις του Σκόλκοβο. Ετσι, απέκτησα τα πλήρη δικαιώματα που αφορούν τη συμμετοχή σε θέματα καινοτομιών στη Ρωσία, καθώς και σπουδαιότατα πλεονεκτήματα στο Σκόλκοβο. Από τη στιγμή που διαθέτω ως έδρα το Σκόλκοβο, ο χειριστής του προγράμματος DO-RA, δηλαδή η εταιρία «Ιντερσόφτ Ευράζια», θα πληρώνει μόνο το 14% από το ταμείο μισθοδοσίας. Οι υπόλοιποι φόροι για μας θα ακυρωθούν. Μοναδική προϋπόθεση για τη χορήγηση τέτοιου είδους πλεονεκτημάτων στο ρωσικό φορολογικό σύστημα είναι η επιστημονική και ερευνητική ενασχόληση στα πλαίσια προσωπικών προγραμμάτων νέων τεχνολογιών με περαιτέρω εμπορική εκμετάλλευση της εφεύρεσης.
http://rbth.gr