Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Χάθηκε η επαφή με τον σημαντικό δορυφόρο γεωσκόπησης Envisat

Χάθηκε η επαφή με τον σημαντικό δορυφόρο γεωσκόπησης Envisat
Δέκα χρόνια μετά την εκτόξευσή του, ο δορυφόρος Envisat, κόστους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει σταματήσει να μεταδίδει δεδομένα από την περασμένη Κυριακή, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA. Μέχρι στιγμής, όλες οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της επαφής έχουν αποτύχει.
Ο Envisat, ένας ογκώδης δορυφόρος βάρους 8,5 τόνων, εκτοξεύτηκε το 2002 και είχε ήδη ξεπεράσει κατά μια πενταετία την ονομαστική διάρκεια ζωής του.



Όμως η ESA ήλπιζε να τον διατηρήσει σε λειτουργία μέχρι την εκτόξευση ενός νέου αστερισμού δορυφόρων γεωσκόπησης, με την ονομασία Sentinel. Ο πρώτος δορυφόρος της σειράς -Sentinel 1- προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2013.

Στα δέκα χρόνια ζωής του, ο Envisat έχει συμπληρώσει 50.000 περιφορές γύρω από τη Γη και έχει μεταδώσει φωτογραφίες και δεδομένα που επιτρέπουν μεταξύ άλλων την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής.

Είναι εξοπλισμένος με δέκα όργανα τα οποία μετρούν την ατμοσφαιρική χημεία, τη μείωση του όζοντος, το χρώμα, τη θερμοκρασία και τα κύματα των ωκεανών, τις βροχές και τις πλημμύρες.

Τα δεδομένα που μετέδιδε ο Envisat, επισημαίνει η ESA, έχουν αξιοποιηθεί σε 4.000 ερευνητικά προγράμματα σε περισσότερες από 70 χώρες.

Το Κέντρο Ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας συνεχίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης της λειτουργίας του δορυφόρου, ο οποίος ευτυχώς παραμένει σε σταθερή τροχιά.

Πηγή: In.gr