Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Tο μικρότερο UAV του κόσμου είναι… έντομο!

Αποτελεί χαρακτηριστικό ήχο του καλοκαιριού, το οποίο άλλωστε πλησιάζει. Λίγο-πολύ αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιόδου, καθώς ανά εκατοντάδες ή χιλιάδες μας συντροφεύουν σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας. Πέρα από μύθος, όμως, ενέπνευσε και τους επιστήμονες.

Μιλάμε για ένα τζιτζίκι όχι σαν τα υπόλοιπα που ξέρουμε. Ένα τζιτζίκι ρομπότ ή καλύτερα Μη Επανδρωμένο Σύστημα. Κατασκευαστής του είναι το ισραηλινό εργαστήριο αεροναυτικής του Πανεπιστημίου Technion, με τη χρηματοδότηση να έρχεται από τον Αμερικανικό Στρατό.


Τα πειράματα διεξάγονται από τον καθηγητή Daniel Weihs και τον Δρ. Gal Ribak, του Πανεπιστημίου Technion, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και την οικονομική υποστήριξη του Αμερικανικού Στρατού. Ο δε Daniel Weihs, ήταν και επικεφαλής επιστήμονας του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας. Θεωρείται επίσης, ένας από τους πρωτοπόρους στην αεροναυτική έρευνα που περιλαμβάνει τη χρήση εντόμων και ζώων. Μάλιστα, το εργαστήριο θεωρείται ένα από τα πέντε σε παγκόσμιο επίπεδο, που διεξάγουν τέτοιου είδους έρευνες.

Στις αρχικές έρευνες εξετάζεται η μυική συμπεριφορά των εντόμων, σε κάθε στιγμή της κίνησής τους, με τη χρήση ειδικών καμερών. Ταυτόχρονα, έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρόδια στους μύες τους, προκειμένου να γίνεται λεπτομερέστερη καταγραφή του πετάγματος και του περπατήματός τους. Το ηλεκτρικό σήμα μεταφράζεται σε κώδικα και χάρη σε αυτόν, οι επιστήμονες μπορούν να στείλουν ξανά πίσω στους μύες των εντόμων, ηλεκτρικό σήμα για να προκαλέσουν κίνηση.

Μέχρι στιγμής, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και της Χάιφα, κατάφεραν να ελέγξουν την πτήση εντόμων, από απόσταση, για μικρό χρονικό διάστημα, δίνοντάς τους εντολές
defencepoint