Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

To πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο-ελικόπτερο είναι στον αέρα (video)

Ξεχάστε τα υβριδικά, ξεχάστε τα ηλεκτρικά, ξεχάστε την άσφαλτο. Η νέα τεχνολογική καινοτομία ακούει στο όνομα “ιπτάμενο αυτοκίνητο”.

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο PAL-V (Personal Air and Land Vehicle) πραγματοποίησε το παρθενικό του ταξίδι στην Ολλανδία. Το PAL-V μοιάζει με γυροκόπτερο στον αέρα, ενώ στο δρόμο οι επιδόσεις του πλησιάζουν αυτές ενός γρήγορου σπορ αυτοκινήτου.

Το αυτοκίνητο-ελικόπτερο, στον αέρα έχει αυτονομία μεταξύ 350 και 500 χιλιομέτρων και στο δρόμο 1200 χιλιομέτρων. Τόσο στον αέρα όσο και στο δρόμο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες που φτάνουν τα 180 χιλιόμετρα ανά ώρα.


Προς το παρόν ως καύσιμο χρησιμοποιεί βενζίνη, αλλά αναπτύσσονται «πράσινες» εκδόσεις που θα “καίνε” βιοντίζελ ή βιοαιθανόλη.

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο χρειάζεται ένα αεροδιάδρομο 165 μέτρων για να απογειωθεί και 30 μέτρων για να προσγειωθεί, ενώ τόσο η απογείωση, όσο και η προσγείωση, μπορούν να γίνουν μόνο σε αεροδρόμια.

Τα πρώτα μοντέλα του αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2014 με την τιμή τους να κυμαίνεται μεταξύ 250.000 και 300.000 ευρώ.

Η PAL-V ανέπτυξε το αυτοκίνητο-ελικόπτερο σε συνεργασία με το τμήμα αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Ντελφτ και το Εθνικό Εργαστήριο Αεροδιαστημικής της Ολλανδίας.

Του PAL-V είχε προηγηθεί η πτήση του αυτοκινήτου – αεροπλάνου Transition της αμερικανικής εταιρίας Terrafugia.

Δείτε το video.

econews.gr