Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Καρχαρίες εναντίον καρκίνου του δέρματος



Έχει διαπιστωθεί ότι όπως συμβαίνει και στον άνθρωπο έτσι και σε πολλά ψάρια η μεγάλη έκθεση στον ήλιο προκαλεί σοβαρές βλάβες στο δέρμα τους, ακόμη και καρκίνο του δέρματος. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους καρχαρίες οι οποίοι κάθονται με τις ώρες στον ήλιο και απλά «μαυρίζουν» χωρίς το δέρμα τους να παθαίνει καμία απολύτως βλάβη από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τον μηχανισμό προστασίας των καρχαριών ώστε να δημιουργηθεί μια αντηλιακή λοσιόν που θα προστατεύει 100% το ανθρώπινο δέρμα.

Η ανακάλυψη

Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι καρχαρίες «μαυρίζουν» στον ήλιο, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη ανακάλυψη Αυστραλών επιστημόνων, το δέρμα τους γίνεται μαύρο από σκούρο καφέ καθώς η χρωστική της μελανίνης που διαθέτουν αυξάνεται όταν εκτίθεται απευθείας στην ακτινοβολία του ήλιου. Σε άλλα ψάρια μεγάλη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Όχι όμως στους καρχαρίες που απλώς αποκτούν «χρώμα».

Το μυστικό τους δεν είναι ακόμα γνωστό, είναι όμως πιθανό να αποτελεί το κλειδί για την καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος στους ανθρώπους. «Από όσο γνωρίζω, οι καρχαρίες εμφανίζονται εξαιρετικά ανθεκτικοί στις ασθένειες και τις βλάβες του δέρματος. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να προκληθούν μελανώματα στο δέρμα των καρχαριών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει το δέρμα τους τόσο ιδιαίτερο, αλλά οπωσδήποτε αυτό αξίζει να μελετηθεί», δήλωσε ο Μάικλ Σουίτ της Σχολή Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ που ήταν και ο επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αν μπορέσουν να βρουν με ποιον τρόπο προστατεύεται το δέρμα των θαλάσσιων θηρευτών θα μπορέσουν να παρασκευάσουν μια λοσιόν που θα προστατεύει το ανθρώπινο δέρμα, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να θανατώνονται οι καρχαρίες.

Επιβεβαίωση

Τα ευρήματα της βρετανικής έρευνας συμφωνούν και με εκείνα μιας μελέτης του Εργαστηρίου Καρχαριών της πολιτείας της Καλιφόρνια όπου εντοπίστηκε ένα παρόμοιο φαινόμενο. Μικροί σφυροκέφαλοι καρχαρίες που κρατούνταν σε ρηχό θαλασσινό νερό στο Ινστιτούτο Υδροβιολογίας της Χαβάης σκούρυναν μετά από αρκετές εβδομάδες κατά τις οποίες τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας ήταν 600 φορές υψηλότερα από εκείνα του φυσικού τους ενδιαιτήματος, στον Κόλπο Κανεόχε.

Οι επιστήμονες είχαν τοποθετήσει στα θωρακικά πτερύγια των σφυροκέφαλων ένα αδιαφανές φίλτρο που μπλόκαρε την υπεριώδη ακτινοβολία, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον το μαύρισμα οφειλόταν στον ήλιο ή όχι. «Οι περιοχές κάτω από το φίλτρο δεν είχαν μαυρίσει, ενώ όλο το άλλο δέρμα που ήταν εκτεθειμένο απευθείας στις ακτίνες του ήλιο έγινε πολύ πιο σκούρο, δημιουργώντας διχρωμία», εξήγησαν οι ερευνητές, που τόνισαν ότι μέχρι τώρα μόνο τα θηλαστικά ήταν γνωστό ότι μαυρίζουν στον ήλιο.


ΠΗΓΗ: tovima.gr