Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Τι είναι η περιοδοντίτιδα



Η περιοδοντική νόσος αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα αίτιο απώλειας δοντιών σε ηλικίες άνω των 35. Υπάρχει πιθανότητα κάποιος να έχει περιοδοντίτιδα και να μην το γνωρίζει. Ωστόσο εάν διαγνωσθεί στα πρώιμα στάδια , μπορεί να αναστραφεί με κατάλληλη φροντίδα. 

Τι ακριβώς είναι η περιοδοντίτιδα? Ουσιαστικά είναι η εξέλιξη της ουλίτιδας. Αν τα δόντια και τα ούλα δεν καθαρίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα το κόκαλο κάτω από τα ούλα (το οποίο συγκρατεί τη ρίζα του δοντιού στη θέση του) αρχίζει να μειώνεται. Η πλάκα καταστρέφει το κόκαλο γύρω από το δόντι, δημιουργώντας κενό μεταξύ δοντιού και ούλου, το οποίο ονομάζεται θύλακας. Ο οδοντίατρος μπορεί να μετρήσει το βάθος του θύλακα με ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται «ανιχνευτήρας». Καθώς το κόκαλο εξαφανίζεται, τα ούλα πάνω από αυτό αρχίζουν να συρρικνώνονται. Με την πάροδο του χρόνου, όλο το κόκαλο που συγκρατεί τη ρίζα του δοντιού καταστρέφεται, το δόντι αρχίζει να κουνιέται και τελικά πέφτει. 



ΑΙΤΙΑ 1) Σωματικές και χημικές ερεθιστικές ουσίες- προϊόντα καπνού, αλκοόλ, λανθασμένη χρήση οδοντικού νήματος ή οδοντογλυφίδων
2)Μη φυσιολογικές συνθήκες στόματος- γέφυρες η μερικές οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά, άσχημα ευθυγραμμισμένα δόντια, προβληματικά σφραγίσματα. 
3)Εγκυμοσύνη 
4)Φάρμακα όπως αντισυλληπτικά , αντικαρκινικά κ.α..
5)Ασθένειες όπως διαβήτης , κίρρωση του ήπατος , λευχαιμία κ.α..
6)Γενετικά- η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Κόκκινα, διογκωμένα και ευαίσθητα ούλα που αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας
Συσσώρευση πέτρας 
Δύσοσμη αναπνοή
Άσχημη γεύση
Ούλα που "τραβιούνται" μακριά από τα δόντια 

ΠΗΓΗ: iatronet.gr