Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Υπόσχονται εξαφάνιση των ρυτίδων με τη χρήση βλαστοκυττάρων


Τέλος στις ρυτίδες υπόσχεται να βάλει μια νέα μέθοδος που αναπτύσσουν επιστήμονες στη Σκωτία. Η θεραπεία στηρίζεται στη χρήση βλαστικών κυττάρων που απομονώνονται από το αίμα του ίδιου του ανθρώπου που επιθυμεί να βελτιώσει την εικόνα και την ποιότητα του δέρματός του.
Τα βλαστικά κύτταρα θα εγχέονται κάτω από το δέρμα στην περιοχή που έχει πρόβλημα και θα εξελίσσονται σε καινούργια δερματικά κύτταρα. Ετσι θα αποκαθίσταται η ελαστικότητα του δέρματος.
Ο Ατχολ Χάας, που είναι εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Pharmacells στη Γλασκώβη όπου αναπτύσσεται η θεραπεία, ανέφερε ότι το δέρμα διαθέτει φυσικές ελαστικές ιδιότητες, οι οποίες προέρχονται από κύτταρα γνωστά ως ινοβλάστες.
«Η ικανότητα του δέρματος να παράγει αυτό το ελαστικό υλικό επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου και τη γήρανση καθώς ο αριθμός των κυττάρων αυτών μειώνεται. Με το να διοχετεύσουμε μεγάλο αριθμό βλαστικών κυττάρων στο σωστό σημείο αυξάνουμε τη δυνατότητα του οργανισμού να παράγει αυτό το υλικό. Η θεραπεία που αναπτύσσουμε βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά ελπίζουμε μέσα στους επόμενους 12 μήνες να ξεκινήσουμε κλινικές δοκιμές».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τέλεγκραφ», μέχρι πρόσφατα όποιος ήθελε να απαλλαγεί από τις ρυτίδες κατέφευγε - μεταξύ άλλων - σε καλλυντικά προϊόντα, τα οποία διοχέτευαν συνθετικό κολλαγόνο κάτω από το δέρμα για να εξαλειφθούν οι πτυχώσεις του δέρματος.
Οι ινοβλάστες παράγουν κολλαγόνο και βοηθούν το δέρμα να διατηρήσει την ακεραιότητά του. Ο Ρατζίβ Γκρόβερ, που είναι πρόεδρος της Βρετανικής Ενωσης Πλαστικών Χειρουργών, εκτιμά ότι σε περίπου πέντε έως δέκα χρόνια από σήμερα θα είναι ευρέως διαδεδομένες οι θεραπείες με βλαστικά κύτταρα για τις ρυτίδες.
tanea.gr