Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Βρέθηκε ζάχαρη στα... αστέρια


Βρέθηκε ζάχαρη στα... αστέρια

Μόρια σακχάρου στην αέρια μάζα γύρω από ένα άστρο, στο μέγεθος του Ήλιου, εντόπισαν Δανοί αστρονόμοι, σημειώνοντας πως μόρια όπως τα... σάκχαρα, που είναι βασικά για την ανάπτυξης της ζωής, μπορούν να εμφανιστούν την ίδια περίοδο με τους πλανήτες που σχηματίζονται γύρω από νέα άστρα.
Το αστέρι IRAS 16293 - 2422 απέχει 400 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα και βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου.
Τέτοια μόρια έχουν εντοπιστεί και στο παρελθόν είτε σε μετεωρίτες είτε στο διαγαλαξιακό κενό, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται στην περιφέρεια ενός άστρου, και μάλιστα σε κοντινή απόσταση, που ισοδυναμεί με την απόσταση Ήλιου και Ουρανού.
Η σκόνη και τα αέρια που γεννάνε τα νέα άστρα, βρίσκονται αρχικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, της τάξης των -260 βαθμών Κελσίου.
Καθώς παγώνουν, αέρια όπως το μεθάνιο ή το μονοξείδιο του άνθρακα, προσκολλούνται και σχηματίζουν πάγους πάνω σε μόρια σκόνης και με αυτή τη διαδικασία δημιουργούνται πολυπλοκότερα μόρια.
Όταν το αστέρι γεννιέται και θερμαίνει την περιοχή, οι πάγοι λιώνουν και εκπέμπουν ακτινοβολία που ανιχνεύεται σε μορφή ραδιοκυμάτων με το ALMA, αποκαλύπτοντας τη χημική τους σύσταση.
newsbomb