Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Οκταπύρηνο επεξεργαστή ετοιμάζει η Samsung....


Οκταπύρηνο επεξεργαστή ετοιμάζει η SamsungΜπορεί μέχρι τώρα οι φήμες να υποστήριζαν πως το Galaxy S4 θα κυκλοφορούσε με τετραπύρηνο επεξεργαστή Exynos 5450 στα...
2GHz, ακόμα πιο πρόσφατες φήμες όμως θέλουν τη Samsung να κατασκευάζει αλλά και να τοποθετεί στη νέα ναυαρχίδα της έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή τεχνολογίας ARM.




Δεν πρόκειται, όμως, για έναν αμιγώς οκταπύρηνο επεξεργαστή αλλά για δυο «τετράδες» πυρήνων υψηλής και χαμηλής ισχύος, με τον αριθμό πυρήνων που θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα να μην ξεπερνά τους τέσσερις.

Συγκεκριμένα, η τεχνολογία της ARM με το όνομα «big.LITTLE» χρησιμοποιεί τέσσερις ισχυρούς πυρήνες Cortex-A15 με τέσσερις χαμηλής ισχύος πυρήνες Cortex-A7, τον ίδιο που χρησιμοποιεί ως πέμπτο πυρήνα Nvidia Tegra 3.

Το chipset θα μεταβαίνει στην αντίστοιχη «τετράδα» επεξεργαστών ανάλογα με το φόρτο του συστήματος, αλλά δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί και τους οκτώ ταυτόχρονα.

Με αυτόν τον τρόπο η Samsung ελπίζει να κατασκευάσει έναν ισχυρό επεξεργαστή, διατηρώντας όμως σχετικά χαμηλή την κατανάλωση ενέργειας των συσκευών που θα το χρησιμοποιούν.

Όπως αναφέρουν οι EETimes, η πρώτη «τετράδα» πυρήνων, οι Α15 θα είναι χρονισμένοι στο 1.8GHz, ενώ οι Α7 στο 1.2GHz.

Συγκριτικά, η ταχύτητα των Α7 θα είναι παρόμοια με έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή Cortex-A8, ενώ οι Α15 θα ξεπερνούν σε ταχύτητα τον ήδη ισχυρό διπύρηνο επεξεργαστή A15s που διαθέτει το Nexus 10. Το chip θα είναι κατασκευασμένο με αρχιτεκτονική 28nm και θα διαθέτει cache 2MB.

Ο επεξεργαστής σύμφωνα με το engadget αναμένεται να παρουσιαστεί στην έκθεση International Solid State Circuits τον ερχόμενο Φεβρουάριο και μέχρι στιγμής φημολογείται έντονα πως η Samsung θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή στο Samsung Galaxy S4.

Ακόμα και να μην ισχύει κάτι τέτοιο, το πιο πιθανό όμως είναι να το δούμε σε κάποιο tablet της εταιρείας την επόμενη χρονιά, ίσως ακόμα και στο Galaxy Note 3.
proho.gr