Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Το νέο «Vertu Ti» κινητό τηλέφωνο, με εναρκτήρια τιμή στα 7.900 ευρώ!



Ο κλάδος της τεχνολογίας των σύγχρονων έξυπνων κινητών τηλεφώνων ή αλλιώς smartphones αναμφισβήτητα έχει ελκύσει τις μάζες των καταναλωτών, λόγω των πολλών εξυπηρετήσεων που προσφέρουν οι συσκευές, της αμεσότητας των ηλεκτρονικών αγορών και, φυσικά, κυρίως λόγω της ευκολίας στην πρόσβαση και χρήση του Διαδικτύου.

Αν και η γκάμα τιμών προσφέρει μια σχετική ποικιλία, οι τιμές για τις συσκευές τελευταίας τεχνολογίας, όπως πάντα άλλωστε, θεωρούνται υψηλές, όντας στο φάσμα μεταξύ 400-600 ευρώ, ενώ κατά περιπτώσεις το νούμερο μπορεί να φτάσει (ή να ξεπεράσει) ακόμα και τα 800 ευρώ.
Για μια σεβαστή μερίδα των Ελλήνων καταναλωτών, οι τιμές αυτές θεωρούνται απλησίαστες, ενώ για μια σαφώς μικρότερη κρίνονται ως «λογικές» και για κάποιους ανάμεσά μας είναι εύκολα προσεγγίσιμες. Ας αναλογιστούμε τώρα πόσο προσεγγίσιμη είναι η τιμή για ένα κινητό τηλέφωνο των... 7.900 ευρώ!



Αυτή είναι η τιμή για το φθηνότερο (!) μοντέλο της νέας συσκευής «Vertu Ti» από την ομώνυμη εταιρεία, η οποία έχει μακρά πορεία δημιουργίας και διάθεσης πανάκριβων και ιδιαίτερα πολυτελών συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Ουσιαστικά, αυτό που κάνει η Vertu είναι να παίρνει ένα σύνολο σχετικά μέτριων τεχνολογικών μερών (από άποψη τεχνικής εξέλιξης) και να τα επενδύει με εξωπραγματικά υλικά, από πολύτιμα μέταλλα και πετράδια, προσφέροντας έτσι ένα έργο τέχνης ή τεχνολογικό κόσμημα, παρά ένα σύγχρονο smartphone. Στην ίδια φιλοσοφία ανήκει και η νέα συσκευή Vertu Ti, η οποία φοράει περιβάλλον «Android» της Google (έκδοσης 4.0.4), ενώ από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών δεν μπορούμε να πούμε πως εντυπωσιάζει - άλλωστε δεν στοχεύει το προϊόν τους απανταχού τεχνόφιλους.



Εν συντομία, ανάμεσα στα τεχνικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται η οθόνη αφής των μόλις 3,7 ιντσών (ανάλυση 480x800), ο κεντρικός επεξεργαστής με χρονισμό λειτουργίας στα 1.7GHz (Snapdragon S4 δύο πυρήνων της Qualcomm) με συνοδεία 1GB μνήμης RAM και αποθηκευτικός χώρος των 64GB. Οι δύο κάμερες είναι μία στο πίσω μέρος των 8MPixel (ανάλυση 3264x2448) με αυτόματη εστίαση, δυνατότητα εγγραφής βίντεο 1080p (ανάλυση 1920x1080), δύο φλας LED και μία μπροστά των 1.3MPixel. Οι επικοινωνίες επεκτείνονται σε Wi-Fi n, Bluetooth 4.0, a-GPS, NFC και υποστήριξη 3G (μέχρι 42Mbps) αλλά όχι 4G, ενώ η μπαταρία είναι της τάξεως των 1.300 mAh (μιλι-αμπερώρια), με ονομαστική διάρκεια ομιλίας 7,2 ωρών και σε κατάσταση αναμονής (stand-by) στις 200 ώρες.





Όπως γίνεται εμφανές, η πανύψηλη τιμή του Vertu Ti και μάλιστα του φθηνότερου μοντέλου δεν δικαιολογείται από τα παραπάνω τεχνικά χαρακτηριστικά. Η επίστρωση από ζαφείρι (που χαράζεται κατά την εταιρεία μόνο από διαμάντι), η επένδυση από τιτάνιο, μαύρο δέρμα και κεραμικά μέρη, όμως, κατά μια έννοια «αιτιολογούν» την προσφερόμενη τιμή, η οποία υπενθυμίζουμε ότι φτάνει τα 7.900 ευρώ για το πιο φθηνό μοντέλο «Titanium Black Leather». Τα ακριβότερα μοντέλα, τρία στον αριθμό, με επίσης εξωτικά και πανάκριβα υλικά (όπως δέρμα αλιγάτορα, 18 καρατίων ερυθρό χρυσό), προσφέρονται στις εξίσου εξωπραγματικές τιμές των 9.500 ευρώ (Titanium Pure Black), ενώ, παρόλο που δεν αναφέρεται τιμή για το πιο ακριβό μοντέλο Titanium Black PVD Red Gold Mixed Metals, ιστοσελίδες του εξωτερικού κάνουν λόγο για ποσό των 19.900 δολαρίων (περίπου 14.800 ευρώ)!



Μην μπείτε στον κόπο να διερωτηθείτε «σε ποιον απευθύνονται αυτές οι τιμές;» ή «έχει πωλήσεις αυτή η εταιρεία;», καθώς και οι δύο απαντώνται μόνο και μόνο με την ύπαρξη της Vertu μέχρι και τις μέρες μας, με δραστηριότητα από το 1998, όπου τότε παρουσίαζε πανάκριβες και στην ίδια φιλοσοφία design συσκευές, βασισμένες σε Nokia κινητά τηλέφωνα. Άρα, όλο και κάποιοι προσφέρουν τα προαναφερθέντα ποσά. Οι λόγοι, βέβαια, των επιλογών τους είναι γνωστοί μόνο στους ίδιους τους αγοραστές, ίσως και στο κοινωνικό περιβάλλον τους...






zougla