Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Το υπερ-σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης «Watson» της IBM στην καταπολέμηση του καρκίνου



Η τεχνολογία δεν είναι μόνο gadget, ασύρματα δίκτυα, videogames και φορητοί υπολογιστές. Αντιθέτως, είναι μια πλειάδα συσκευών, μικρών ή μεγάλων, ιδεών σε στάδιο έρευνας, μικρο-κατασκευές, ρομπότ, αλλά και υπερ-συστήματα απίστευτης υπολογιστικής δύναμης, συγκριτικά με τις «συσκευές του λαού», που διαθέτουν τρομερά εξελιγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη (εκ του αγγλικού Artificial Intelligence - A.I.).


Ένα από αυτά τα υπερ-συστήματα είναι το ονομαζόμενο «Watson» της ΙΒΜ, με την ιδιαίτερη ικανότητα να «αντιλαμβάνεται» αρχικά τον απλό, ανθρώπινο καθημερινό προφορικό (και γραπτό) λόγο, εν συνεχεία να διαχειρίζεται τις πληροφορίες που θα αντλήσει και εν τέλει να δώσει αποτελέσματα με απλή και κατανοητή διατύπωση.



Οι δυνατότητες του Watson (ήτοι της Τεχνητής Νοημοσύνης του) είναι τόσο ακραίες και ταυτόχρονα ακριβείς, που η ΙΒΜ προ δύο ετών επέδειξε τι μπορεί να κάνει το υπερ-σύστημα, βάζοντάς τον να συμμετέχει σε ένα τηλεοπτικό σόου γνώσεων (Jeopardy) στην αμερικανική τηλεόραση, αντιμέτωπος με άλλους παίκτες, νικητές προηγούμενων σεζόν του παιχνιδιού. Το αποτέλεσμα εξέπληξε τους πάντες, καθώς ο Watson λειτουργώντας σχεδόν σαν άνθρωπος στη σκέψη έδινε πολλές σωστές απαντήσεις αλλά και λίγες λανθασμένες. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι ότι το τηλε-παιχνίδι γνώσεων διεξήχθη κανονικά, όπως όταν όλοι οι συμμετέχοντες είναι άνθρωποι, δηλαδή ο παρουσιαστής εκφωνούσε τις ερωτήσεις προς τους διαγωνιζόμενους και εκείνοι έπρεπε να βρουν τη σωστή απάντηση: ο Watson στέφθηκε νικητής!



Ο Watson, λοιπόν, εδώ και έναν χρόνο πέρασε μια εξειδικευμένη «εκπαίδευση», αυτήν τη φορά με σκοπό την αρωγή του στην καταπολέμηση του καρκίνου. Η τεχνολογία - για την ακρίβεια η τεχνολογία υψίστου επιπέδου - τίθεται ως συνεργάτης της ιατρικής στον τομέα της ογκολογίας.

Η IBM σε συνεργασία με τη WellPoint Inc. και το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center κατάφεραν να «εκπαιδεύσουν» την Τεχνητή Νοημοσύνη του Watson, ώστε από τούδε και στο εξής να προσφέρεται εμπορικά ως ένα υπερ-υπολογιστικό γνωστικό σύστημα ειδικό στην ογκολογία. Οι εφαρμογές του Watson στον εν λόγω ιατρικό κλάδο είναι ανεκτίμητης σημασίας, καθώς ο συνδυασμός των δυνατοτήτων του, όπως η κατανόηση ανθρώπινης διατύπωσης, πανύψηλης υπολογιστικής δύναμης και μιας πολύ μεγάλης «βιβλιοθήκης γνώσης», μπορούν να προσφέρουν στους ογκολόγους -ανάμεσα σε άλλα- ταχύτατα αποτελέσματα αναλύσεων, στοχευμένη αναλυτική αξιολόγηση περιπτώσεων και εξατομικευμένη αγωγή στους ασθενείς.



Βέβαια, όπως όλοι οι υπολογιστές και τα λογισμικά Τεχνητής Νοημοσύνης, δεν θα ήταν τίποτε αν δεν διέθεταν μια «βιβλιοθήκη» γνώσης, την οποία χρησιμοποιούν ώστε να «συνθέσουν» τις «σκέψεις» τους.

Εδώ εισέρχονται οι WellPoint Inc. και Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, που εφοδίασαν με έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών τον Watson επί έναν χρόνο, ενώ ταυτόχρονα τον «εκπαίδευαν» σε πραγματικές συνθήκες εντός νοσοκομείου συνολικού χρόνου 14.700 ωρών. Η γνωσιακή βάση του Watson περιλαμβάνει (προς το παρόν) άνω των 600.000 ιατρικών αποδείξεων και 2 εκατομμύρια σελίδων από 42 ιατρικά έντυπα και κλινικές δοκιμές στον κλάδο της ογκολογίας. Παράλληλα, ο Watson έχει τη «δύναμη» να ανατρέξει ανά πάσα ώρα και στιγμή με ακαριαία ταχύτητα (λίγα δευτερόλεπτα), σε 1,5 εκατομμύριο φακέλους ασθενών, οι οποίοι περιέχουν πλειάδα πληροφοριών από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεκαετιών. Έτσι, οι ογκολόγοι των Main Center for Cancer Medicine και WESTMED Mediacl Group, οι δύο πρώτοι «πελάτες» νέου Watson, θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότερη -εμπορικά διαθέσιμη- Τεχνητή Νοημοσύνη έτοιμη να τους βοηθήσει στο πολύ σημαντικό τους έργο.
zougla