Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

NASA: 100 εκατ. δολ. για την αποστολή ρυμούλκησης αστεροειδούς


NASA: 100 εκατ. δολ. για την αποστολή ρυμούλκησης αστεροειδούς
Το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση θα λάβει η NASA για το φιλόδοξο πρόγραμμα ρυμούλκησης ενός αστεροειδούς σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για ερευνητικούς και εξερευνητικούς σκοπούς, όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον.

Όπως αναφέρει το space.com, το εν λόγω ποσό θα εντάσσεται στην πρόταση ομοσπονδιακού της κυβέρνησης Ομπάμα, που θα υποβληθεί σύντομα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα που έχουν προταθεί από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, και περιλαμβάνει επίσης την αποστολή αστροναυτών στον αστεροειδή ως το 2021.
Όπως είπε ο Νέλσον, το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνδυάζει την επιστήμη των διαδικασιών εξόρυξης σε αστεροειδείς, καθώς και την ανάπτυξη τρόπων εκτροπής ενός από την πορεία του, κάτι που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.
Το σχέδιο της NASA (το οποίο είχε παρουσιαστεί από το naftemporiki.gr τον Ιανουάριο) περιλαμβάνει το «ψάρεμα» ενός αστεροειδούς από ένα ρομποτικό σκάφος, και στη συνέχεια τη ρυμούλκησή του σε σταθερή τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Στη συνέχεια, θα ακολουθούσε αποστολή αστροναυτών το 2021, μέσω της χρήσης του διαστημοπλοίου Orion και του Space Launch System, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανάπτυξη.
Μία τέτοια ιδέα είχε παρουσιαστεί πέρυσι από ερευνητές του Keck Institute for Space Studies του Caltech. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία που θα κερδηθούν από ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι πολύτιμες για το σχεδιασμό αποστολών ακόμα παραπέρα, όπως στον Άρη και τους δορυφόρους του, Φόβο και Δείμο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ινστιτούτο Keck, το ποσό που θα απαιτηθεί για ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη ρυμούλκηση ενός αστεροειδούς βάρους 500 τόννων (αν και το πρόγραμμα της NASA αφορά μάλλον μικρότερο αστεροειδή).
Οι ερευνητές του Caltech επεσήμαναν πως δεν τίθεται θέμα κινδύνου για τη Γη, καθώς ο προτεινόμενος αστεροειδής θα έχει την πυκνότητα ενός μεγάλου «κομματιού λάσπης», και θα έρθει στη θέση του πολύ πιο αργά από, για παράδειγμα, τον αστεροειδή που εξερράγη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας.
http://www.briefingnews.gr