Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΣΤΟ ΟΝΤΑΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ Ανακαλύφθηκε νερό ηλικίας 2,7 δισ. ετών!



Μια αρχαία, υπόγεια λίμνη νερού εντόπισαν καναδοί και βρετανοί επιστήμονες στο Οντάριο. Το νερό βρίσκεται εκεί απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο περί τα 2,7 δισ. χρόνια.
Το νερό πιθανότατα κάποτε έρεε στην επιφάνεια, αλλά σταδιακά διείσδυσε στο υπέδαφος, δημιουργώντας τον αρχαιότερο υδροφόρο ορίζοντα που έχει ποτέ βρεθεί. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να φιλοξενεί και μικροσκοπικές πρωτόγονες μορφές ζωής.
Οι χημικές αναλύσεις που έγιναν, έδειξαν ότι το νερό έχει ηλικία τουλάχιστον 1,5 δισ. ετών.
 
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να είναι και παλαιότερο, καθώς τα γύρω πετρώματα έχουν ηλικία 2,7 δισ. ετών.
Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες τεχνικές για την αναζήτηση μικροβιακής εξωγήινης ζωής σε υπόγειους θυλάκους νερού σε δορυφόρους πλανητών, όπως η Ευρώπη του Δία.
Το αρχαίο νερό εντοπίστηκε σε πηγάδια γεώτρησης που είχαν ανοιχτεί σε ένα ορυχείο χαλκού και ψευδαργύρου στο Οντάριο, σε βάθος 2,4 χιλιομέτρων.
Οι επιστήμονες θα κάνουν περαιτέρω αναλύσεις για να δουν αν θα βρουν ίχνη ζωής στο αρχαίο νερό, το οποίο χρονολογείται από μια εποχή όταν στη Γη υπήρχαν μόνο μονοκύτταροι οργανισμοί.
Οι τυχόν ακραιόφιλοι μικροοργανισμοί που θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε τέτοια σκοτεινά βάθη, θα πρέπει να βασίζονται όχι στην ηλιακή, αλλά στη χημική ενέργεια του υδρογόνου και του μεθανίου από τα γύρω πετρώματα.
Μέχρι τώρα, το ρεκόρ αρχαιότερου νερού κατείχε το υπόγειο νερό που είχε ανακαλυφθεί σε ένα νοτιαφρικανικό ορυχείο σε βάθος 2,8 χλμ., το οποίο έχει βρεθεί ότι φιλοξενεί και μικρόβια.
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr