Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΓΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ... Νέα "γενιά" μαγνητών για τα πειράματα του CERN

Οι υπεύθυνοι του επιταχυντή σωματιδίων LHC του CERN στη Γενεύη της Ελβετίας τέσταραν τη νέα "γενιά" μαγνητών που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν σε επόμενα πειράματα.
 Οι μαγνήτες αυτοί υπόσχονται αύξηση των δυνατοτήτων του επιταχυντή κατά 10 φορές. 
Εντός του επιταχυντή, ο οποίος βρίσκεται θαμμένος στο έδαφος σε βάθος 100 μέτρων, και έχει περιφέρεια 27 χιλιομέτρων, οι μαγνήτες συνεισφέρουν στο να καθοδηγούν τις δέσμες σωματιδίων που επιταχύνονται σε ταχύτητες λίγο μικρότερες από αυτή του φωτός. Με τη βοήθεια τους, οι δέσμες συμπτύσσονται, εστιάζονται και στρίβουν.

Σε συνδυασμό και με άλλες αναβαθμίσεις, οι νέοι μαγνήτες θα βοηθήσουν στον εντοπισμό –εάν υπάρχουν- ακόμη βαρύτερων σωματιδίων από το μποζόνιο Χιγκς, που ανακαλύφθηκε πέρυσι.
«Αυτοί οι μαγνήτες, θα μας δώσουν περισσότερες συγκρούσεις, περισσότερη στατιστική και σπάνια ενδεχόμενα», λέει ο Lucio Rossi, διευθυντής του συγκεκριμένου προγράμματος στο CERN.«Εάν υπάρχει Φυσική πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο, αυτοί οι μαγνήτες θα βοηθήσουν στο να την υποδείξουν», καταλήγει.
Όπως και οι υπάρχοντες μαγνήτες, έτσι και η νέα γενιά μαγνητών λειτουργεί υπό συνθήκες υπεραγωγιμότητας, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως το ηλεκτρικό ρεύμα τους διαπερνά χωρίς αντίσταση. Για να γίνει αυτό ψύχονται σε θερμοκρασίες πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν, της τάξεως των -271.3 ο Κελσίου (μια θερμοκρασία ψυχρότερη κι από αυτή που έχει το κενό στο Σύμπαν, το οποίο βρίσκεται στους -270.5 ο C).
Οι νέοι μαγνήτες θα αποτελούνται από ένα κράμα κασσίτερου και νιόβιου, σε αντίθεση με τους σημερινούς που χρησιμοποιούν τιτάνιο αντί για κασσίτερο. Οι νέοι μαγνήτες θα μοιάζουν περισσότερο με γυαλί, το οποίο σημαίνει πως είναι πολύ ευαίσθητοι και απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση στην κατασκευή και μεταφορά τους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr