Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Επιστήμονες έφτιαξαν τεχνητά μάτια εντόμων



Ελπίδες ότι τα τεχνητά μάτια που μιμούνται τα μάτια των εντόμων θα μπορούσαν να βοηθήσουν ηλικιωμένους και τυφλούς ή στην αποφυγή ατυχημάτων, εκφράζουν οι επιστημονες. Επιστήμονες από την Ελβετία, τη Γερμανία και τη Γαλλία ερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα μάτια των εντόμων, και στη συνέχεια σχεδίασαν και κατασκεύασαν τους πρώτους μικροσκοπικούς, πλήρως λειτουργικούς, κυρτούς τεχνητούς σύνθετους οφθαλμούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το έργο Curvace χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ με 2 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία τεχνητών οφθαλμών τύπου «εντόμου», οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλες βιομηχανικές δυνατότητες στην κινητή ρομποτική, τα «έξυπνα» ενδύματα και τις ιατρικές εφαρμογές.


Στο μέλλον, τα τεχνητά σύνθετα μάτια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τομείς όπου είναι πρωταρχικής σημασίας η πανοραμική ανίχνευση της κίνησης

Ενας ευέλικτος τεχνητός σύνθετος οφθαλμός θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην περίμετρο των αυτοκινήτων ώστε να ανιχνεύονται με επιτυχία τυχόν εμπόδια (π.χ. κατά τους ελιγμούς στάθμευσης, για αυτοματοποιημένη καθοδήγηση οχημάτων ή για την ανίχνευση οχημάτων ή πεζών που πλησιάζουν επικίνδυνα το όχημα), ή να εφαρμοστούν σε μικροσκοπικά εναέρια οχήματα (Micro Air Vehicles – MAV) για οπτική πλοήγηση χωρίς σύγκρουση (π.χ. κατά την προσγείωση ή την αποφυγή εμποδίων, όπως στο πλαίσιο επιχειρήσεων διάσωσης).

Τα μάτια αυτά θα μπορούσαν επίσης να ενσωματωθούν σε υφάσματα, με σκοπό τη δημιουργία «έξυπνων» ενδυμάτων, όπως έξυπνα καπέλα με συστήματα συναγερμού για αποφυγή συγκρούσεων ατόμων με προβλήματα όρασης. Θα μπορούσαν επίσης να τοποθετηθούν στους τοίχους και τα έπιπλα «έξυπνων» σπιτιών με σκοπό την ανίχνευση της κίνησης (π.χ. για ηλικιωμένους σε περιπτώσεις διαβίωσης υποβοηθούμενης από το περιβάλλον ή για παιδιά με σκοπό την πρόληψη ατυχημάτων).